Друштво

Титова биста подсјетник на нека друга времена

Тито је једна прича за себе, једно посебно доба и вријеме када су се цијениле неке друге вриједности и када је пажња била усмјерена на јединство и заједништво.

Ријечи су то Рајка Богдановића, који је прошле године у своје двориште у Црнчи поставио бисту Јосипа Броза Тита јер је, како тврди, одан Титовим идеалима. Идеју да на овај начин ода почаст некадашњем предсједнику СФРЈ, признаје, добио је случајно.

– Одувијек сам величао Тита и хвалио вријеме када је пажња била усмјерена на праве ствари, када се ишло по мјесец дана у радне акције, када се радило за свеопште добро – прича Богдановић додајући да је биста у његово двориште стигла непланирано.

– Због неких других ствари сам био на плацу гдје се продају бетонски производи и када сам видио Титову бисту, рекао сам супрузи да и она иде са нама кући – каже овај Црнчанин.

С обзиром да бисти недостаје петокрака, Богдановић додаје да је већ договорио да се постави иста у што скорије вријеме.

Иако пензију зарађује у Њемачкој, гдје је отишао прије скоро пет деценија, тачније онда када је Тито „дозволио“ да ко хоће, може да иде у иностранство, покушао је неколико пута да се врати у завичај и да покрене сопствени посао, али каже, никако није могао да се уклопи.

– Највећи проблем данашњице је бирократија и што омладина само тражи нешто, вазда им нешто недостаје. Сви чекају да им нешто падне са неба, а ако не падне, одмах нека револуција, одмах не ваља држава. Ја се нисам могао уклопити и нисам могао на то да се навикнем – објашњава Богдановић зашто се није никада вратио, те додаје да би се данас другачије живјело да су се Титови идеали поштовали и послије његове смрти.

Он је још казао да нема ништа чудно у томе што жали за временом када се за ваљан рад у фирми послије неколико година стажа добијао стан и када су фирме плаћале годишњи одмор за цијелу породицу и када је држава била заштићена од спољних, штетних фактора.

Понуда

Отац Рајка Богдановића био је официр у Титовој армији и на основу службе својевремено је стекао право на стан у граду или на плац.

– Отац је ту понуду, ипак одбио – рекао је он.

Related posts

Од вртића се опростили
у ритму дјетињства

Derventski List

Припреме за Вашар у пуном јеку

admin

КОНКУРС ЗА НАЈЉЕПШЕ ЋИРИЛИЧНЕ РУКОПИСЕ ОТВОРЕН ДО 10. АПРИЛА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još