Друштво

Сјетву скројило варљиво прољеће

Бојажљиво гледајући у небо, дервентски ратари протеклих дана ужурбано су обављали прољећну сјетву, која значајно касни због кише, снијега, мраза и ниских температура који су се измјењивали уназад мјесец.

Да ће кукуруз ове године касније приспјети већ је извијесно, а сличну судбину могле би да имају и остале пољопривредне културе, с обзиром да неповољне временске прилике нису ратарима дозволиле да послове не њивама обаве у оптималном року. Осим тога, на тржишту је владала и несташица појединих врста репроматеријала и сјемена.

Дервентски ратари, упркос томе, не губе оптимизам и истичу да временске прилике одувијек диктирају њихове послове.

Маринко Марић из Лупљанице каже да због лоших временских прилика и учестале кише јесенас није успио да припреми земљиште за орање, а неповољне прилике наставиле су се и овог прољећа.

– Још јесенас сам планирао да обрадим око 55 дунума. Крао сам сушне дане и све сам радио „на врат – на нос“. Касна сјетва неће нашкодити културама, али је проблем што се не може све одједном стићи, па сам искористио викенд да припремим њиву да би у понедјељак посијао и кукуруз и зоб – објашњава Марић додајући да је сада на већим мукама због третирања земљишта.

– У дилеми сам да ли да чекам да кукуруз поникне, па да га третирам против корова или да то одмах све обавим, јер се очигледно вријеме уротило против пољопривредника – казао је Марић.

Он је још нагласио и да је земљиште још није присушило што је ометало фрезање баште, јер се блато гомилало на машини.

Мањих проблема са сјетвом имају и Чокићи из Нових Лужана, а ових дана посветили су се сјетви кукуруза.

– Имамо неки устаљени темпо радова у пољу, али свакако да од временских прилика све зависи. Стандардно, сијемо 40 дунума бијелог кукуруза и десет дунума хибридног – казао је Миленко Чокић додајући да ће одмах послије сијања третирати усјев против корова и да неће, као иначе, чекати да кукуруз дорасте до три пера.

Када је у питању сјетва кукуруза, нимало безбрижна није Босиљка Тадић, којој проблем не представљају само временске прилике.

– Немам своју механизацију и у потпуности зависим од других људи, а како је сада јек сјетве, страхујем да нећу доћи на ред, јер зависим од људи који ми услужно сију кукуруз и зоб – објашњава Тадићева која је планирала да посије кукуруза око 15 дунума, о мање него протеклих година, јер ове године на њеним њивама више преовладава пшеница.

Републички хидрометеоролошки завод и за предстојеће дане најављује промјењиве временске прилике, те смјену сунца и кише, а како предстоји највећи хришћански празник, Васкрс, прољећни радови у пољу, могли би додатно да се отегну.

Цијена сјеменског кукуруза

(врећа 25.000 зрна)

НС ЗП 70 – 75 КМ

ПИОНИР – 98 КМ

БЦ СЈЕМЕ – 72 КМ.

Related posts

Истиче рок за уплату прве рате пореза на непокретности

admin

Дијелови града сутра
и прекосутра без струје

Derventski List

Концерт „Врапчића“ вечерас
у Спортском центру

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još