Друштво

Опрез чува усјеве од пожара

Период интензивних радова на пољима, односно жетве, вршидбе и превоза усјева, захтијева појачан опрез због могућности избијања пожара, а из Територијалне ватрогасне јединице апелују на пољопривреднике да одговорним понашањем избјегну опасности.

– Жетва на комплексима већим од 50 хектара препоручује се прокошавањем усјева по средини, а затим преоравањем тог појаса, с тим да је потребно уклонити сламу са тог подручја. Такође, механизација која учествује у вршидби мора бити технички исправна, а комбајн снабдјевен исправним апаратом за гашење пожара, ашовом и лопатом. Ако се вршидба обавља са три или више комбајна, потребно је обезбиједити цистерну са водом са уграђеном пумпом – истакли су из Ватрогасне јединице додавши да је потребно организовати и дежурство током радова.

– Такође, трактори који покрећу вршалицу морају имати ватрогасни апарат типа „С-9“. Подсјећамо да је забрањено ложење ватре у близини усјева за вријеме њиховог сазријевања, као и коришћење средстава са отвореним пламеном при обављању жетве, превозу и камарисању – појаснили су из Ватрогасне јединице.

Related posts

Креће вакцинација против короне у Српској

admin

ТЕТА ЛЕНКА У ДЕВЕТОЈ ДЕЦЕНИЈИ ЗРАЧИ ВЕДРИНОМ

admin

Осињска школа славила
успјехе својих ђака

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još