ИЗДВОЈЕНОНовости

Кадровска питања обиљежила засједање

Одборници Скупштине града усвојили су на данашњој сједници, већином гласова, Нацрт одлуке о измјенама и допунама Статута града, те више рјешења која се односе на кадровске промјене у управним одборима вртића „Трол“ и Спортског центра, те скупштинским радним тијелима.

И ово засједање обиловало је оштрим тоновима између одборника већине и опозиције, а највећу расправу изазвале су предложене кадровске промјене, али и измјене Статута града којим је предвиђено увођење два потпредсједника локалног парламента, и то остављање могућности да оба буду професионално ангажована на овој позицији. Предлагачи овог документа, одборници скупштинске већине, увођење још једног потпредсједника Скупштине града образложили су тиме да је то случај у свим градовима у Републици Српској, док су из опозиције истицали да се ради о јединственом случају у свих 64 локалне заједнице у Српској, те да оваква могућност није законски и финансијски оправдана.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш казао је да би увођење још једног професионалног потпредсједника Скупштине, буџет града коштало око 100.000 КМ, што Министарство финансија не би одобрило, док је шеф Клуба одборника СДС-а Перо Ђурић истакао да се нацртом измјене Статута града предвиђа увођење још једног потпредсједника, што не значи да ће се то и десити, те да ће то зависити од других именовања, попут градског менаџера, савјетника и других сарадника у управи.

Овај нацрт усвојен је са 15 гласова „за“, док је 11 одборника било „против“.

Бурне расправе у скупштинској сали изазвали су и приједлози трећине одборника скупштинске већине да дужности буде разријешен један члан Управног одбора вртића „Трол“, и то из реда оснивача, као и сва три члана УО Спортског центра, а дискусија о овим тачкама дневног реда отишла је у правцу међусобног препуцавања о резултатима протеклих локалних избора.

У предложеним рјешењима за ове измјене наведено је да разлози за то леже у неусвајању годишњих извјештаја о раду и финансијских извјештаја ових установа, што су одборници опозиције оцијенили као разлозима који немају упориште за смјене, те окарактерисали као наставак притиска на чланове УО и НО јавних установа.

Резултат неслагања о овим рјешењима јесте и изгласавање разрјешења дужности једног члана УО „Трола“ и три члана члана Спортског центра, али не и именовање вршилаца дужности на ова мјеста до окончања конкурсне процедуре за избор на ова мјеста, с обзиром да је градоначелник Милорад Симић предложио да досадашњи чланови остану на овим функцијама у својству вршилаца дужности. Већином гласова усвојене су и одлуке о расписивању конкурса за избор једног члана УО „Трола“, те три члана овог тијела у Спортском центру.

Приједлози трећине одборника скупштинске већине за кадровске промјене у скупштинским радним тијелима, послије обимне расправе, такође су усвојени већином гласова. Тако ће од сада у комисијама за статут и прописе, награде и признања, те у Одбору за праћење примјене кодекса понашања Скупштине града, умјесто Славена Гојковића и Бојана Радановића из СП-а, те Миодрага Тешендића из Уједињене Српске, бити одборник СДС-а Славко Бојанић. На мјесту замјеника предсједника Одбора за праћење примјене Кодекса понашања Скупштине града, умјесто Зорана Милојевића из НДП-а, од сада ће, одлуком већине одборника, бити Дејан Пјерановић из ДНС-а.

Коментаришући данашње засједање, градоначелник Милорад Симић оцијенио је да је сједницу, великим дијелом, обиљежило непоштивање правилника и пословника оурада Скупштине, али и доношење одлука науштрб добробити за грађане.

  • Током 16 година слоге, по жељи грађана, није било већих турбуленција у Скупштини, а данашње засједање показује да се то мијења. Ово је уједно и прилика да мало резимирамо ситуацију послије избора, на којима је садашња скупштинска већина изгубила у трци за начелника, али и Скупштину града, али им се ипак десила власт коју желе по сваку цијену. Због тога је данашње засједање било тужно, у смислу поштивања правних процедура и прописаних правила. Предсједник Скупштине града, којег као институцију поштујем и не желим да потцјењујем, у тој улози се не сналази. То је једна острашћена групација људи, а Дервенту ће све то да кошта – казао је Симић додајући да напрасно разрјешење чланова управних одбора јавних установа оставља простор за управне спорове, на шта је и раније упозоравано.
  • Ми Дервенти желимо добро и то већ 17 година, али ово данас није Дервента, него осветољубивост и интерес проткан благом дозом криминала – поручио је Симић.

Шеф Клуба одборника СДС-а Перо Ђурић казао је да је скупштинска већина показала свој правац усвајајући предложене тачке дневног реда, укључујући и измјене Статута.

  • На данашњи рад Скупштине утицали су поједини одборници који настоје да омаловаже скупштинску већину и поједине одборнике. Они немају достојанство, немају свој поглед, а све њихове дискусије се своде на омаловажавање одборника, криве наводе, реплике, без приједлога који би ишли у правцу договора. Цијеним да одборници окупљени око градоначелника још нису схватили да нису у стању да купе ниједног одборника, него само могу да наштете овом дому и граду. Вријеме је да схвате да је дошло до промјена у Дервенти, да идемо напријед и да не могу ништа промијенити по питању скупштинске већине која је данас на снази и биће до 2024. године. Једино што могу јесте да разговарају с нама – казао је Ђурић.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш казао је, резимирајући засједање, да већи дио донесених одлука, укључујући и измјене и допуне Статута нису у складу са законом.

  • Закон предвиђа да Скупштина града има предсједника и потпредсједника. Међутим, измјенама Статута је предложено да Дервента, која броји 25.000 становника, буде једина од 64 локалне заједнице Српске која ће имати два потпредсједника Скупштине, а који ће своју дужност обављати као професионална лица, за шта треба обезбиједити из буџета око 100.000 марака. Цијеним да Министарство финансија неће дати сагласност за то – казао је Томаш додавши да ни разрјешења чланова управних одбора јавних установа и радних тијела парламента, није у складу са прописима.
  • Мора да постоји децидно објашњење за смјене. Због таквих одлука, у наредном периоду, треба очекивати већи број управних спорова због неправилности – оцијенио је Томаш.

Тачке усвојене једногласно

Пословник и етички кодекс Скупштине града, те одлуке о организацији и функционисању цивилне заштите и формирању штаба за ванредне ситуације града, усвојени су једногласно и без расправе. Подршку свих одборника добиле су и одлуке о фонду стамбених јединица социјалног становања и висини њихове закупнине, као и одлуке о условима и начину обављања јавног и такси превоза у граду. Усвојене су и одлуке које се односе на накнаду за коришћење путног земљишта за полагање инфраструктурних водова и базних станица, као и поступку субвенционисања закупнине.

Зелено свјетло добиле су и информације о стању у области снабдијевања електричном енергијом и у области културе, а када се ради о Информацији о превентивној здравственој заштити становништва у прошлој години, директор Дома здравља Мирко Шаран у обраћању одборницима казао је да је прошлу годину обиљежила борба против вируса корона, при чему се ова здравствена установа водила упутствима надлежних институција.

  • У прошлој години је тестирано 2.229 становника, а 889 их је било заражено корона вирусом, док је под надзором било 3.365 особа. До сада је прву дозу вакцине против вируса корона примило 1.409 особа, а обе дозе 1.498 – рекао је Шаран позивајући становнике да се вакцинишу, додајући да су се све доступне вакцине показале као ефикасне.
  • Иако смо ушли у мирну фазу када се ради о вирусу корона, вакцинација је и даље најбоља заштита. У Дервенти биљежимо мали број вакцинисаних, због чега позивам становнике, а посебно одговорне у колективима да се пријаве за вакцинацију, а ми смо већ анализирали могућност да обиђемо колективе и изађемо у сусрет заинтересованим за вакцинацију – рекао је Шаран.

Related posts

Август топлији од просјека

admin

УСВОЈЕН ПЛАН КАПИТАЛНИХ УЛАГАЊА ОД 1,83 МИЛИОНА КМ

admin

Одата почаст страдалим
на Челаруши

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još