Друштво

Домаће месне делиције без премца

Са доласком хладнијих дана стигла је и сезона свињокоља, а домаћини настоје да смочнице и сушаре опскрбе домаћим пекама, кобасицама, чварцима и другим делицијама од меса.

Традиција свињокоља, која је дубоко укоријењена у дервентском  крају, осим припреме потребних количина меса за зиму, повод је и за окупљање породице, пријатеља, комшија. Задужења се обично одраније знају, а за најбоље мајсторе заната обраде меса и прављења укусних кобасица и чварака, у сваком домаћинству, чува се посебно мјесто.

Традицију је ове године испоштовао и Видомир Којић, а меса и месних ђаконија од два товљеника тешка по 250 килограма, има на претек.

– Припремање месних деликатеса из домаће радиности је увијек повод за добро дружење. Ове године купио сам двије свиње и свака је тежила по 250 килограма, а комшије су ми помогле да обрадим месо – казао је Којић.

Све тајне овог заната одавно је савладао Митар Ђуричић, који по позиву, домаћинима ставља на располагање своју вјештину обраде меса.

– Углавном обрађујем по два товљеника у сваком домаћинству. Обраду меса за сушење, прављење чварака и кобасица од два товљеника наплаћујем око 150 марака и то све могу да завршим за дан, наравно уколико су свиње неке стандардне величине – казао је Ђуричић који је занат научио од свог дједа.

– Ријеткост је да данас неко од млађих зна да барата оштрим ножевима и да обради месо – додао је Ђуричић.

Славко Лазић, који такође услужно обавља свињокољ, услугу клања свиње и чишћење наплаћује око 35 марака.

А да се обори полако празне, показују и све ниже цијене товљеника на дервентској сточној пијаци. Цијене товљеника протеклог четвртка кретале су се од 2,70 до 2,80 марака за килограм живе ваге.

У ветеринарским амбулантама истичу да се по узорцима меса који им грађани доносе на преглед видљиво да сезона свињокоља захуктала, а највећи број узорака за преглед пристиже, стандардно, током викенда.

– Цијена прегледа је осам марака по узорку – казали су из Ветеринарске амбуланте „Татић“, а у амбуланти „Ђокић“ су истакли да, иако већ неколико година у Дервенти није потврђен случај трихинеле, месо треба обавезно прегледати, јер се ради о болести која се конзумацијом зараженог меса преноси на људе.

Капиталац у Дријену

Домаћинство Илије Јутрића у Дријену имало је чиме да се похвали и то свињом капиталцем од 452 килограма. Товљеника ове килаже не памете чак ни старији фармери. Прави изазов био је савладати ову свињу, али зато меса у домаћинству Јутрић није мањкало.

 

Related posts

Малишанима поново доступне плесне радионице

admin

На забаван начин савладавају математику

admin

ДЕРВЕНЋАНИ ДРУГИ НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još