Друштво

Домаће месне делиције без премца

Са доласком хладнијих дана стигла је и сезона свињокоља, а домаћини настоје да смочнице и сушаре опскрбе домаћим пекама, кобасицама, чварцима и другим делицијама од меса.

Традиција свињокоља, која је дубоко укоријењена у дервентском  крају, осим припреме потребних количина меса за зиму, повод је и за окупљање породице, пријатеља, комшија. Задужења се обично одраније знају, а за најбоље мајсторе заната обраде меса и прављења укусних кобасица и чварака, у сваком домаћинству, чува се посебно мјесто.

Традицију је ове године испоштовао и Видомир Којић, а меса и месних ђаконија од два товљеника тешка по 250 килограма, има на претек.

– Припремање месних деликатеса из домаће радиности је увијек повод за добро дружење. Ове године купио сам двије свиње и свака је тежила по 250 килограма, а комшије су ми помогле да обрадим месо – казао је Којић.

Све тајне овог заната одавно је савладао Митар Ђуричић, који по позиву, домаћинима ставља на располагање своју вјештину обраде меса.

– Углавном обрађујем по два товљеника у сваком домаћинству. Обраду меса за сушење, прављење чварака и кобасица од два товљеника наплаћујем око 150 марака и то све могу да завршим за дан, наравно уколико су свиње неке стандардне величине – казао је Ђуричић који је занат научио од свог дједа.

– Ријеткост је да данас неко од млађих зна да барата оштрим ножевима и да обради месо – додао је Ђуричић.

Славко Лазић, који такође услужно обавља свињокољ, услугу клања свиње и чишћење наплаћује око 35 марака.

А да се обори полако празне, показују и све ниже цијене товљеника на дервентској сточној пијаци. Цијене товљеника протеклог четвртка кретале су се од 2,70 до 2,80 марака за килограм живе ваге.

У ветеринарским амбулантама истичу да се по узорцима меса који им грађани доносе на преглед видљиво да сезона свињокоља захуктала, а највећи број узорака за преглед пристиже, стандардно, током викенда.

– Цијена прегледа је осам марака по узорку – казали су из Ветеринарске амбуланте „Татић“, а у амбуланти „Ђокић“ су истакли да, иако већ неколико година у Дервенти није потврђен случај трихинеле, месо треба обавезно прегледати, јер се ради о болести која се конзумацијом зараженог меса преноси на људе.

Капиталац у Дријену

Домаћинство Илије Јутрића у Дријену имало је чиме да се похвали и то свињом капиталцем од 452 килограма. Товљеника ове килаже не памете чак ни старији фармери. Прави изазов био је савладати ову свињу, али зато меса у домаћинству Јутрић није мањкало.

 

Related posts

ПРОФЕСОРИ СЕ У ДЕРВЕНТИ ОБУЧАВАЈУ ЗА ЦНЦ МАШИНЕ

admin

Најспретнији ђаци изборили
регионално такмичење

Derventski List

БАЗАР У ОШ „19. АПРИЛ“ ОДУШЕВИО ПОСЈЕТИОЦЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još