Друштво

Дервентски малишани уживаће у плесним активностима

У вртићу „Трол“ данас почеле активности у оквиру пројекта „Растимо уз плес“, који се први пут реализује у добојској регији, а том приликом представници и васпитачи из предшколских установа из Добоја, Прњавора, Теслића, Шамца и Модриче, као и домаћина из Дервенте, присуствовали су презентацији под називом „Утицај плеса на развој сензомоторне и асоцијативне интеграције код дјеце“, те је изабран координатор плесних активности.

Организатор програма „Растимо уз плес“ је Дечија плесна асоцијација из Београда, а на првом састанку учесника пројекта истакнуто је да су плес, музика и игра својствени дјеци и да ће засигурно малишани добити практично знање из те области.

– Управо због тога сматрали смо да је овај пројекат користан за сву нашу дјецу која су обухваћена предшколским васпитањем и образовањем. Планирамо да укључимо дјецу узраста од три до шест година, а жељели смо да програм проширимо и на остале предшколске установе у регији. Сви васпитачи у групама дјеце узраста од три до шест година ће имати знање да у склопу редовног програма реализују додатне плесне активности – рекла је директор вртића Гордана Симић истакавши да су у пројекат укључене и двије дервентске основне школе „Никола Тесла“ и „19. април“.

Значајно је истаћи да ће се све планиране активности у оквиру пројекта реализовати у току редовног боравка дјеце у предшколским установама, што неће бити додатно оптерећење родитељима малишана.

– Пројекат је једногодишњи и уколико епидемиолошка ситуација дозволи планирамо да направимо завршну свечаност како бисмо презентовали родитељима и грађанима Дервенте оно што смо радили, а то су плесне кореографије у свим узрасним групама и у сваком граду – додала је Симићева.

О значају и утицају плеса на развој дјеце присутнима је говорио Алија Лапо, координатор пројекта за БиХ,  а имали су прилику да се упознају са Радомиром Крсмановићем, координатором плеса који ће у предстојећем периоду посјетити све установе и са васпитачима договарати активности, те пружати подршку у постављању кореографија, плесних корака и слично.

Крсмановић је изразио задовољство што је и ово подручје укључено у пројекат „Растимо уз плес“.

– Морам да кажем да ово није плесна школа, него се ради о прихватању ритма и ритмичке интерпретације како би деца једног дана сама могла да плешу. Конкретне активности које подразумева овај пројекат је пре свега обука васпитача који ће то знање касније пренети на децу и радићемо почетне кореографије, превасходно четворочетвртински такт јер је то најлакше – рекао је Крсмановић додајући да су у овај пројекат ушле и Македонија, Црна Гора, Србија и БиХ.

Вртић „Трол“ је раније имао специјализовани развојни програм „Школу плеса“ који се више не реализује, а с обзиром на то да су дјеца, како кажу у вртићу, веома заинтересована за плесне активности прихваћен је пројекат „Растимо уз плес“ који ће доћи као продужетак тог специјализованог програма.

Related posts

Купалишта „умивају“ мјештани и посјетиоци

admin

Ускоро почиње школа пливања

admin

Чуварима ћирилице уручене награде

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još