Друштво

„Со“ отима од заборава страдања у Дому ЈНА

Вук Пијетловић, апсолвент на бањалучкој Академији умјетности, смјер филмске и ТВ режије, новим пројектом у чијем је фокусу страдање Срба у Дервенти у протеклом рату, жели да сачува истину о страдањима која су заувијек измијенила судбине његових суграђана.

Ради се о филму „Со“ чији су мотив злочини над Србима 1992. године у некадашњем Дому ЈНА, а ово остварење је још увијек у фази предпродукције и даљи ток реализације пројекта зависиће од прикупљања средстава.

Пијетловић појашњава да филм приказује припремање представе поводом обиљежавања 30 година од тих страдања, а главни ликови су пензионер Остоја који је преживио страхоте логора и Горан, глумац којег Остоја припрема за монодраму.

– Од њиховог упознавања јасно је да имају другачије визуре како би монодрама требало да изгледа. Горан успијева да наговори Остоју да на њему покаже шта су му радили и то резултира Остојиним мрачењем свијести тако што он поприма карактеристике својих мучитеља и стварно почне да мучи Горана и доводи га до ивице смрти – појашњава Пијетловић, којем је филм „Со“ заправо дипломски рад.

Каже да је читајући и слушајући исповијести преживјелих више пута наишао на чињеницу да су логораше мучили некадашњи пријатељи или колеге с посла и да је управо то губљење људскости оно што га навело да размишља о филму.

– Уз све то, често сам током студија могао чути од колега глумаца како су колективно осјећали језу када су имали представе у Центру за културу у Дервенти. Такође, разговарајући са преживјелим логорашима константно сам у глави имао бригу како вјеродостојно приказати овакву тематику и најближи сам у томе био када ме је у жару приче један бивши логораш ухватио за мајицу и на мени  прстом показао гдје су га убадали ножем. Управо зато и Горан мора преживјети своју смрт да би изашао из свега као нов човјек који ће наставити носити пламен сјећања – каже Пијетловић.

Додаје да је филм „Со“ својеврсни омаж његовом граду и жеља му је да ове године филм буде приказан у Центру за културу, али да ће то зависити од оних који препознају потенцијал филма у очувању истине и њихове подршке самом пројекту.

– Истина о постојању логора у Дервенти је потиснута и ја осјећам обавезу да допринесем очувању истине. Као млад човјек који одраста у Дервенти видим да моја генерација није свјесна шта крију мрачне свлачионице некадашњег Дома ЈНА – каже Пијетловић.

Први логор за Србе на подручју Дервенте био је у Дому ЈНА, а од 12. априла 1992. године кроз њега је прошло више од 200 Срба, од којих је већина мучена на најсвирепије начине. У овом логору су убијени Благоје Ђураш и Чедо Ћудић.

Награда

Пројекат „Со“, иако тек треба да буде реализован, већ је награђен и то другом наградом Министарства просвјете и културе. Ријеч је о конкурсу за филмске пројекте који је расписала Кинотека Републике Српске у сарадњи са Академијом умјетности Универзитета у Бањалуци.

Вук Пијетловић каже да је награда само потврдила да сценарио, који је радио са студентом драматургије Александром Васиљевићем, има потенцијал и да због тога има још већу одговорност.

– Надам се да ће моја идеја да направим овај кратки филм наићи на  разумијевање и да ћу добити подршку да је реализујем. Наградом сам обезбиједио само дио средстава за филм и надам се да ћу успјети да добијем овај вид подршке и унутар локалне заједнице за снимање филма, за који се надам да ће бити завршен ове године – истиче Пијетловић.

Related posts

Филмови „Мачак у чизмама“
и „Смијешак“ данас

Derventski List

Центар „Будућност“ једна
од најважнијих установа

Derventski List

Бољи положај инвалида
остаје главни задатак

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još