Друштво

Љубав и воља рецепт за најљепше посластице

Радост припремања слатке трпезе, коју је Бранкица Кузмановић открила још у дјетињству, годинама је расла са сваком припремљеном посластицом и осмијехом на лицу оних који би је пробали, а своје ђаконије ова Дервенћанка поносно је уоквирила у „Миланине кућне чаролије“.

Кузмановићева за себе каже да ужива у малим стварима и лијепо припремљеним трпезама, а управо су посластице оно што најрадије припрема. Било да се ради о тортама или кексу, колачима или другим слаткишима, традиционални, испробани рецепти су императив.

– Када одрастеш у сеоској, а правој домаћинској  породици, онда веома рано научиш многе тајне кухиње. Тако сам и ја уз мајку, још као дјевојчица, радо учествовала у прављењу разних слаткиша. Своје „прво“ слатко и могу да кажем најдраже кулинарско дјело, којем и дан данас осјетим мирис, настало је на Богојављење послије рата. Повод је била 25. годишњица брака мојих родитеља. Тада, са својих 11 и по година сматрала сам да ће чоколадна торта бити најљепши поклон. И заиста је била, с обзиром на радост и одушевљење мојих родитеља – испричала је Кузмановићева.

Посебну радост, како каже, причињава јој да усрећи некога, а то годинама уназад чини својим слатким поклонима. За Нову годину, Божић, Васкрс, своје колачиће шаље на разне адресе, чак и изван граница наше земље.

– Временом сам почела да фотографишем оно што направим, па су полако настајали бројни албуми мојих кулинарских дјела. Када је у мој живот стигла кћерка Милана, стигло је и ново надахнуће и наши заједнички кулинарски подухвати – додала је Кузмановићева казавши да је тако настала „фејсбук“ страница „Миланине кућне чаролије“.

– Страница је могла настати и прије пуних десет година, али  тек временом постанеш зрелији и искуснији, па се одважиш да представиш нешто као збирку свих лијепих ствари које годинама ствараш. Ово је и начин да се пошаље порука да се све може и стиже када постоји жеља – казала је Кузмановићева чији су слатки залогаји обрадовали бројне суграђане.

Торте

Бранкица Кузмановић каже да се у њеном дому за Божић традиционално прави „Медена торта“ или „Медовик“ по рецепту њене мајке који је сама дорадила како би била аутентична.

То је, како каже, слаткиш који се топи у устима и која је постала омиљена посластица у домовима знаних и незнаних породица. Осим „Медене“, Кузмановићева воли да прави и чувену „Павлову торту“, за коју је потребно „само“ шест часова да би се испекле коре.

Related posts

Одштампан 2.800. број!

admin

Три прва и једно друго мјесто
служе на понос школи

Derventski List

Факултети матурантима
представили студијске програме

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još