Култура

Сликарска дјела обојена нотама џеза и слободе

Галерију дервентског Центра за културу од вечерас краси тридесетак сликарских остварења доктора наука из области теорије ликовне уметности и сликара Марина Милутиновића, а дјела која су изложена настала су у посљедње двије године и то великим дијелом ослањајући се на музички правац, џез.

Суграђани ће до 1. марта имати прилику да погледају слике полугеометријске композиције, а како сам аутор истиче, овај циклус дјела лишен је асоцијације на било шта реално.

– Ово је циклус који је рађен у посљедњих годину и по до две, а пре кога сам имао доста фаза, где је доминирала љубичаста, плава, а имао сам и једну изложбу под називом „Између сивих тонова“. Али, ово је нешто другачије, са доста светлих тонова и полугеометријском композицијом. Углавном сам истраживао и трагао за неким естетским формама или односима, хармонским и колористичким, али уједно и да задовољим те неке ликовне елементе који су мени уствари били примарни. Није ми био циљ да прикажем неки догађај или објекат, јер свакако живимо у једној свакодневици, стварности која је доста очигледна, предвидива, реална и тешка, тако да на нама сликарима остаје да измишљамо нешто – рекао је аутор додавши да се у позадини слика провлаче нотни записи у виду подлоге.

– На неким сликама, ако се боље загледате, назиру се ноте, с обзиром да ми је музика велика љубав. Моје сликарство има везе са џез музиком, а џез је слобода – рекао је Милутиновић објаснивши да су нека од дијела настајала доста дуго.

– Слике нису рађене експресивно и у моменту, настајале су доста дуго, неке по више месеци и чак их и дорађујем, јер кад стварам слику немам неку скицу, него сликам у глави. Понегде на сликама има и црвене, која је више доминанта и даје неки оптимизам, окер, али сиве у већим количинама која у суштини није хладна, јер има неко достојанство и неку топлину – објаснио је аутор додавши да је интересовање за изложбу овог циклуса радова доста велико, те је видно да се публици допада.

Идуће изложбе већ су заказане у Лакташима, Приједору, Новом Граду и Бањалуци.

Отворењу изложбе присуствова је и критичар др Александар Саша Грандић истичући да аутор својим радовима успијева да дочара да идеја слика потиче из спектра комплексне сиве боје.

– Основна интенција ових радова je сликање слободе, слободе тона која долази из џеза, који је музика импровизације и код аутора заиста постоји једна ликовна импровизација, која је заумна, која није плод промишљеног, него иреалног и занешеног метастања и тај исказ се полако опредмећује у онај ликовни, покушавајући да додирне невидљиви тон – казао је Грандић.

 

 

 

 

Related posts

Ненад Милкић сутра
представља своја дјела

Derventski List

МАЛЕНИ МУЗИЧАРИ ПОКАЗАЛИ ШТА ЗНАЈУ

admin

НАЈЉЕПШЕ ЕТНО ПЈЕСМЕ ИСПУНИЛЕ СРЦА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još