Друштво

„Вихораши“ са мјештанима очистили обале Укрине у Босанским Лужанима

Српски књижевни клуб „Вихор“ организовао је јуче акцију чишћења и уређења обала и прилаза према ријеци Укрини у Босанским Лужанима.

Ради се о дијелу припреме за 21. Међународне илинданске пјесничке сусрете „Прљача 2022“ који ће 6. августа окупити пјеснике из Републике Српске и региона.

– Очистили смо прилазни пут од ловачке куће до ријеке Укрине, гдје је планирано одржавање завршнице „Прљаче“, односно уручивање захвалница и других признања. На овај начин смо још једном показали да осим писања пјесама и промоције књижевног стваралаштва  у континуитету доприносимо очувању животе средине, обала и водотока ријеке Укрине, а истовремено окупљамо и значајан број људи на једном мјесту – рекао је предсједник „Вихора“ Ненад Симић додавши да су обале Укрине уређивали „Вихораши“ Слободан Лејић, Милорад Ђурђевић, Ненад Симић, мјештани Босанских Лужана Боро и Милан Ненадић, Далибор Длакић, Миломир Дамјановић, те пријатељи клуба из других насеља Благоје Симић и Влајко Чолић.

Учесници акције позвали су на већи степен заштите обала и ријеке Укрине од неодговорних појединаца, посебно оних који бацају отпад и други садржај.

Из „Вихора“ су додали да ће у суботу учесници пјесничких сусрета посјетити обале ријеке Укрине у Босанским Лужанима, али и Спомен – парк за 408 убијених Срба,  који је подигнут у знак сјећања на невине жртве усташког терора над Србима лужанске парохије.

Related posts

Календеровачки ученици
у хуманој мисији

Derventski List

Најбоље знање о минама
показали ученици ОШ „Никола Тесла“

Derventski List

Стотину малишана спремних за
школу опростило се од вртића

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još