ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Почела нова школска година

Школска 2022/2023. година почела је данас, а у свим дервентским школама потврдили су да је школско звоно позвало ђаке у школске клупе и у нове ђачке авантуре.

Ученици ће нову школску годину, за разлику од претходне двије, почети без ограничења и мјера које је донијела пандемија корона вируса, а овај септембар посебне изазове доноси за ђаке прваке који се први пут сусрећу са ђачким обавезама.

Настава за ученике највеће градске основне школе, ОШ  „Никола Тесла“ због оштећења објекта школе, и у овој школској години одвијаће се у објектима средњих школа и ОШ „19. април“.

– Спремни смо да започнемо са образовним процесом у новој школској години, а као и прошле године наши ђаци наставу ће имати у објектима других школа. Ученици првог разреда имаће часове у објекту Основне школе „19. април“ и то у двије смјене, док ће старији ђаци на наставу у Средњошколски центар „Михајло Пупин“ и Стручну и техничку школу, и сви они ће ићи у другу смјену од 13.50 часова. Специјално одјељење ће наставу  имати у првој смјени и највјероватније ће бити смјештено у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ – рекао је директор школе Љубиша Ђурић додајући да ову школу похађа 957 ученика.

Све је спремно за почетак нове школске године и у Основној школи „19. април“, а међу 680 ученика те образовне установе су и три одјељења првих разреда.

– Настава почиње према плану, 1. септембра, и што се нас тиче нема препрека за несметано одвијање образовног процеса. Пријем за све првачиће је 1. септембра у 12 часова у централној школи – рекла је педагог Николина Ђукић.

Школско звоно првог септембарског дана огласиће почетак нове школске године и за 110 ђака ОШ „Тодор Докић“ у Календеровцима.

– Ми смо спремни за нову школску годину, стигли су нам уџбеници за ђаке од првог до четвртог разреда, као и за дјецу из породица са троје и више дјеце, а и дневници су већ на полицама. Преко љета су инсталиране и нове пећи за централно гријање, јер је стара пећ већ била дотрајала – рекла је директорица Маја Петровић.

За полазак у школу спремно је и 165 школараца који похађају Основну школу „Ђорђо Панзаловић“ у Осињи, а директор школе Жељко Стјепановић потврдио је да ће наставни процес почети према планираном календару.

– Завршили смо све припреме које претходе настави и школска година за ђаке и наставнике може да почне – рекао је Стјепановић.

У школске клупе у Стручној и техничкој школи сједа око 410 ђака, а директорица школе Бранка Јовић истакла је да ће ђаци наставу похађати у првој смјени од 7.30 до 13.40 часова.

– Све је спремно за почетак нове школске године и са радошћу очекујемо ђаке – истакла је Јовићева.

Да је све спремно за почетак наставе потврдили су и у Средњошколском центру „Михајло Пупин“, а директорица Гордана Асентић подсјетила је да од четвртка установа дочекује укупно 406 ученика.

– Спремни смо за почетак школске године. Тренутно завршавамо ситне грађевинске радове, али они ће бити готови до почетка наставе тако да нема никаквих непредвиђених околности. Наши ђаци наставу похађају у првој смјени, док је објекат у другој смјени уступљен основцима из ОШ „Никола Тесла“ – рекла је Асентићева.

Ученици Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“, њих 43 који похађају основну и средњу школу, 1. септембра такође се враћају у школске клупе.

– Ми смо спремни за почетак наставе, очекујемо наше ђаке, тада ће се и уселити у интернат и радујемо се новим лекцијама. Основним образовањем у нашој установи обухваћено је 30 ученика, а 13 похађа средњу школу у занимањима физиотерапеутски техничар и модни кројач – рекао је директор установе Владан Поповић.

Са почетком школске године почиње и настава у Музичкој школи која дјелује при ОШ „Никола Тесла“. Музичко образовање у предстојећој школској години стицаће укупно 148 ученика у смјеровима гитара, клавир и хармоника. Настава за ђаке биће организована од идуће седмице у СШЦ „Михајло Пупин“ прије редовне наставе.

Пријеми за првачиће

Како би први школски кораци ђацима првацима остали у што љепшем сјећању Градска управа за све њих обезбиједила је ђачке торбе и прибор, а који ће им бити уручени данас.

Распоред пријема за првачиће:

  • ОШ „Никола Тесла“ у десет часова (у објекту ОШ „19. април“) – 116 првачића;
  • ОШ „19. април“ у 12 часова (централна школа) – 61 првачић;
  • ОШ „Тодор Докић“ Календеровци у 10.30 часова – 15 првачића;
  • ОШ „Ђорђо Панзаловић“ Осиња у 12 часова – 19 првачића.

Бесплатни уџбеници

Министарка просвјете и културе РС Наталија Тривић уз оцјене да нема препрека за почетак нове школске године, подсјетила је да је Влада обезбиједила бесплатне уџбенике за дио ђака.

– Бесплатни уџбеници дочекаће ученике од првог до четвртог разреда основне школе, потом ученике побједнике републичких такмичења и ученике који су треће и свако наредно дијете у вишечланим породицама. Томе ћу додати да Министарство породице, омладине и спорта издваја средства за бесплатне уџбенике за одличне ђаке из вишечланих породица – истакла је Тривићева.

Related posts

Квалитетна пракса крчи пут до запослења

admin

Доступно још 50 доза вакцине против грипа

admin

Објављен правилник за капиталне
инвестиције у пољопривреди

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još