ДруштвоРС-РЕГИЈА

Вожња електричним тротинетом само уз дозволу

У Републици Српској 1. септембра почиње примјена Правилника о начину и поступку издавања идентификационе потврде за лако лично електрично возило, односно за електрични тротинет, електрични скејтборд, хаверборд, сегвеј и слично, а којим је прописано под којим условима ова возила могу учествовати у саобраћају.

Из Министарства саобраћаја и веза РС подсјећају да је Законом о измјенама и допунама Закона о безбједности саобраћаја на путевима Српск прописано да се ова возила разврставају у четири категорије, с тим да за класу 1 и класу 3 нема старосног ограничења, али да је обавезно да лице које користи електрична возила ове класе посједује идентификациону потврду. За возила класе 2 и 4, у које спадају електрични тротинети, обавезно је посједовање идентификационе потврде и њим могу да управљају само лица старија од 14 година, уз потврду о познавању прописа о безбједности саобраћаја на путевима или возачку дозволу којом се доказује право управљања возилом било које категорије и да за вријеме вожње носи на глави закопчану заштитну кацигу.

Из министарства подсјећају да је законом прописано да идентификациону потврду и наљепницу за лако лично електрично возило издају станице за технички преглед, а по цијени од 20 КМ.

– Према закону, минимална казна за непоштовање прописа који се односе на електрична возила износи 100 КМ, а уколико се уплата изврши у року од седам дана, казна је умањена за половину износа – додали су из министарства.

Related posts

ТОПЛА И СУВА ЗИМА НЕ ПОГОДУЈЕ ВОЋУ

admin

Стиховима одали почаст колегама по перу

admin

Зимско „облачење“ возила празни новчанике

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još