ИЗДВОЈЕНОКултура

Етно – пјесма непролазна вриједност

Фестивал етно – пјесме, осим што је по шести пут у Дервенти окупио чуваре и љубитеље етно – нота, показао је да је традиционална музика непролазна вриједност.

Публика је вечерас у Центру за културу у режији Српског културно умјетничког друштва „Дервента“ имала прилику да чује традиционалне и етно – пјесме из Србије, БиХ, Црне Горе, Косова и Македоније. У скапела  извођењу, као и уз инструменталну пратњу представиле су се групе из Дрвара, Угљевика, Модриче, Лознице, те двије дервентске пјевачке групе СКУД-а „Дервента“ и КУДМ-а „Босиљак“.

– Задовољни смо одзивом пјевачких група, а вечерас смо имали прилику да чујемо женске пјевачке групе, али надам да ће се сљедећих година у Дервенти представити и мушке групе. Трудимо се да што више људи заитересујемо за етно – пјесму како би одржали традицију, као и да је пренесемо на нове генерације – рекла је руководилац пјевачке групе СКУД-а „Дервента“ Милијана Жунић додавши да, иако је одржавање фестивала било планирано на отвореном, промјена локације није умањила енергију и ентузијазам пјевача за украшавањем дервентске позорнице најљепшим традиционалним тоновима.

То су потврдили гости фестивала, а предсједник етно – групе „Царза“ из Дрвара Неда Тодоровић истакла је да су овакве манифестације изузетно важне за очување и приближавање традиције и обичаја широј публици, а посебно млађим генерацијама.

– Основани смо 2016. године и у почетку смо имали десетак чланова и неколико младића у музичкој секцији, а на нашу велику срећу и задовољство данас бројимо 40 и више сталних чланова, те око десет повремених чланова. Бавимо се првенствено очувањем српске традиционалне пјесме и пјесама са балканских простора, дакле етно и традиционалне музике, а понекад и стилизујемо неке старе пјесме како бисмо приближили ту врсту музике нашим најмлађим члановима – рекла је Тодоровићева додавши да ова група посјећује бројне манифестације, те организује неколико у властитој режији, а организују и музичку приповједаоницу, као и радионицу веза

По први пут публици у овом дијелу Републике Српске представила се група „Лозице“ из Лознице.

– Наша група има четири члана, иако смо се вечерас представили у трочланом саставу. Ово је наш први долазак у овај део Републике Српске тако да нам овај боравак посебан. Наша група до пре две године је радила искључиво обраде, старе записе са подручја Србије, а од тада певамо ауторске песме. Снимиле смо 22 песме, које се доста односе на ратове у околини Лознице, а које се ослањају на нашу традицију народне песме, а сада су у припреми косовске, односно песме из турског доба – рекла је руководилац ове етно – групе Дуња Блажић.

Радионице

Фестивал ће ове године по први пут имати и едукативни сегмент.

Наиме, сутра ће бити одржана радионица традиционалног пјевања у просторијама Народне библиотеке „Бранко Радичевић“. Радионицу ће водити магистар етно – музикологије Зорана Гуја Дражета, а која је истакла да ће полазници током три часа имати прилику да науче теорију и праксу из два вокална дијалекта, босанске Посавине и Источне Херцеговине.

– Радионица је отвореног типа, дакле није ограничен број полазника и надам се да ће им бити занимљиво изучавати вокално богатство ова два различита вокална дијалекта кроз теорију, праксу и различите примјере – рекла је Гуја Дражета, а почетак радионице планиран је од десет часова.

Ова дводневна манифестација одржава се уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и Министарства просвјете и културе РС, те града Дервента.

Related posts

Музиком креирали вече за памћење

admin

Фестивал етно – пјесме у суботу

admin

Наредба о регулисању рада на подручју града

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još