Eкономија

За 11 фирми 673.000 КМ подстицаја

Међу 238 фирми које су оствариле подршку Владе Републике Српске за директна улагања у 2022. години нашло се и 11 дервентских фирми којим је одобрен подстицај од укупно 673.000 KM.

Подстицај на основу јавног позива за подршку директним улагањима остварила су предузећа „Амика“, „Мрежа Нетворк“, „Пећић – комерц“ , „Санино“, „Нивекс“, „Аџић“, „Дигитал електроник“, „Балкан стар“,„Вињета“, „Fenix group“ и „Relax shoe Bosna“ која послују у Дервенти.

Ради се о континуираној подршци привредним субјекатима из области прерађивачке индустрије за реализацију инвестиционих пројеката, а предмет додјеле подстицаја била је набавка савремених технологија и нове опреме или опреме која није старија од 12 година, те развој иновација.

Једна од компанија која је већ неколико пута била корисник подстицаја Владе јесте „Мрежа Нетворк“, а директор ове фирме Зоран Тошић казао је да ће одобрена средства бити уложена у подизање продуктивности и запошљавање нових радника.

– Одобрена средства биће нам значајна за набавку ЦНЦ глодалице и машине за производњу каблова чиме ћемо подићи нашу продуктивност за око седам одсто  и запослићемо десет радника. Треба бити поштен и похвалити напоре Владе за издвојена средства, али и привреднике који се у данашње вријеме одлуче да улажу у инвестиције – казао је Тошић, додајући да је ријеч о респектабилним средствима за једну малу економију попут Републике Српске.

Подршку Владе веома корисном сматра и власник и директор „Санина“ Радован Пазуревић истакавши да се набавком нове опреме поправља капацитет предузећа да буде конкурентније на тржишту.

– Већ смо купили машине и уложили значајна средства, далеко више од овога што смо добили за набавку опреме, односно аутоматизацију производње, али подршку сматрамо добродошлом – казао је  Пазуревић подсјетивши да „Санино“ запошљава око 850 радника.

Подстицај Владе од раније је значајна подршка и дервентској фирми  „Пећић – Комерц“.

– Запошљавамо 51 радника, а средства ћемо користити за инсталацију нове опреме и модернизацију производње. И раније смо били корисници овог вида подршке – казао је директор фирме Драган Пећић.

Међу 238 фирми којим је у овој години одобрено укупно 13,5 милиона КМ највише корисника по секторима  подстицаја је из дрвне индустрије и то 77 корисника, затим металске и електро индутрије 74, те текстиле и обућарске области 35 корисника. Када је ријеч о вриједности инвестиција по секторима, највише инвестиција се реализује у сектору металске и електро индустрије односно 26,3 милиона, а слиједи сектор дрвне индустрије у износу од 24,7 милиона КМ.

У Републици Српској подстицајима за директна улагања подржани су пројекти привредних субјеката који запошљавају укупно 19.560 радника, а који су у набавку и увођење савремене опреме и технологије инвестирали око 78 милиона КМ

Фирме из Дервенте којим су одобрени подстицаји

(ранг – листа министарства)

  • „Fenix group“110.743
  • „Aмика“ 94.923
  • „Мрежа Нетворк“ 79.102
  • „Пећић – Комерц“ 68.028
  • „Сaнино“ 67.257
  • „Нивекс“ 63.282
  • „Relax shoe Bosna“ 55.371
  • „Aџић“ 46.353
  • „Дигитaл електроник“ 40.280
  • „Бaлкaн стaр“ 28.084
  • „Вињетa“ 19.590

 

Related posts

ДУГ ЗА ИНТЕРНЕТ СТОПИРАО ОБРАЧУН ПЛАТА У „УНИСУ“

admin

ПРОДУЖЕН РОК ЗА ПРИЈАВУ ПРИВРЕДНИКА ЗА ОЛАКШИЦЕ

admin

Продаја имовине „Униса“ 27. априла

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još