Друштво

Mašinska struka i dalje
u vrhu najtraženijih

Iz Stručne i tehničke škole već godinama izlaze osposobljeni kadrovi iz oblasti mašinstva i obrade metala, koje tržište rada prepoznaje kao poželjne, zbog čega je u upisnoj politici za predstojeću školsku godinu predviđen nastavak školovanja veoma traženim zanimanjima.
Prema planu upisa, budući srednjoškolci će na raspolaganju imati jedno odjeljenje četvorogodišnje struke tehničar CNC tehnologija sa 24 učenika, te kombinovano trogodišnje odjeljenje u kojima je ponuđeno po 12 mjesta za buduće bravare/zavarivače i obrađivače metala rezanjem.
– Na smjeru mašinstva bavimo se konstruisanjem, programiranjem, izradom i obradom mašinskih dijelova i svi programi koje nudimo su veoma važni za industriju i privredu. Jedna od glavnih prednosti je raspolaganje najsavremenijim mašinama i opremom za izradu, te tako najnovije CNC mašine, 3D štampači kao i oprema za zavarivanje u svim tehnologijama zavarivanja omogućavaju učenicima kvalitetnu praktičnu nastavu i vrhunske rezultate u budućoj karijeri – kazali su iz Stručne i tehničke škole dodavši da učenici praksu stiču i u derventskim firmama.
– Zahvaljujući dobroj saradnji sa privrednim sektorom učenicima je otvorena i mogućnost upoznavanja industrije i rada u nekim od firmi koje posluju u Derventi – objasnili su iz škole.
Mogućnost zaposlenja odmah po završetku srednjoškolskog obrazovanja glavna je vodilja za mnoge srednjoškolce koji se opredjeljuju za upis u trogodišnja zanimanja bravar/zavarivač i obrađivač metala rezanjem.
– Obrađivač metala rezanjem se bavi različitim tehnikama sječenja i oblikovanja metalnih dijelova, te za to koristi i odgovarajuće mašine čije upotrebu upoznaje na časovima praktične nastave. Učenici su osposobljeni da pripreme materijal za obradu na CNC mašinama, te da pripreme same CNC mašine za rad i kontrolišu finalne proizvode. U okviru programa bravar – zavarivač đaci izrađuju različite metalne dijelove i kontrukcije i upoznaju se sa svim tehnologijama zavarivanja uz upotrebu najnovijih mašina – pojasnili su iz škole dodavši da se zbog mogućnosti daljeg školovanja u ovoj oblasti mnogi opredjeljuju za zanimanje tehničar CNC tehnologija.
– Prednost zanimanja tehničar CNC tehnologija jeste to što je po završetku srednje škole moguće dalje usavršavanje na visokoškolskim ustanovama. Teorijsko znanje stečeno na časovima, primjenjuje se na različite softvere i CNC mašine tako da učenici sve ono što nauče imaju priliku da vide i izrade. Tokom četiri godine tehničari CNC tehnologija izučavaju poznavanje tehničkih materijala, tehnike crtanja u mašinstvu, primjenu računarskih programa, programiranje CNC alatnih mašina i tehnologiju izrade dijelova CNC mašina – dodali su iz škole.
Derventski list će u štampanom izdanju i na internet portalu www.derventskilist.net predstaviti i ostala zanimanja koja učenicima mogu da upišu u Stručnoj i tehničkoj školi.

Related posts

Уз молитву и паљење бадњака вјерници дочекују Божић

admin

Уз тек очишћен пут
бачена угинула овца

Derventski List

Добровољни даваоци крви
„жила куцавица“ Црвеног крста

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još