Друштво

Правилна хигијена уста и зуба
рецепт за квалитетнији живот

Добро орално здравље значајно је не само у функционалном погледу, односно за жвакање, гутање, говор и осмијех, већ доприноси и здравом старењу, самопоштовању и континуираној друштвеној интеракцији.

Поручили су то из Дома здравља поводом 20. марта, Свјетског дана оралног здравља који се ове године обиљежава под слоганом „Срећна уста – срећно тијело“ у циљу подизања глобалне свијести о превенцији и контроли оралних болести.

Дом здравља и Служба за општу, превентивну и дјечију стоматологију сваке године обиљежавају овај дан, а тим поводом организовали су и радионице у Центру за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“  и  вртићу „Трол“ како би најмлађим скренули пажњу на важност оралног здравља.

– Према процјенама Свјетске здравствене организације каријес трајних зуба је једно од најзаступљенијих хроничних незаразних обољења на свијету, док је пародонтална болест главни узрок потпуног губитка зуба код старије популације. Карциноми усана и усне шупљине су међу 15 најчешћих карцинома у свијету, а редовном посјетом стоматологу, свака два – три мјесеца, могуће је на вријеме уочити и спријечити даље напредовање одређених обољења усне шупљине – нагласили су из дервентске здравствене установе.

За главни вид превенције обољења усне шупљине савјетује се редовно прање зуба и уста, здрава исхрана и избјегавање лоших навика, пушења, алхохола, дроге, слаткиша, газираних и енергетских пића.

– Осим тога, редовним посјетама специјалисти дјечије превентивне стоматологије и ортодонције спрјечава се настанак обољења усне шупљине и виличног зуба, а у случају губитка зуба потребно је консултовати се са стоматологом о изради фиксних и мобилних протетских надокнада.  За корекцију неправилности зуба и очувању оралног здравља користе се мобилни апарати или активне плоче, које се препоручују дјеци узраста од осам до 15 година у зависности од стања у устима старосна граница се мијења, као и облик мобилног апарата. Фиксни апарати се препоручују и особама старијим од 16 година са завршеним растом и развојем сталних зуба. Провидне фолије или „Clear Aligner (Invisalign)“ су намијењене ситним корекцијама и очувању зубног низа послије терапије мобилним или фиксним апаратом.

Related posts

Осињска школа
богатија за 19 првачића

Derventski List

„ТРОЛОВЦИ“ ДОБИЛИ СВОЈУ ПРВУ ЧИТАОНИЦУ

admin

„Троловци“ радознало разгледали ватрогасну опрему

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još