Новости

Pomen žrtvama Čardaka
na Mali Vaskrs

U Spomen – kompleksu „Čardak“, u nedjelju, 23. aprila, na Mali Vaskrs, biće obilježena 31 godina od najvećeg zločina nad derventskim Srbima.
Poslije molitve koja je najavljena za deset časova, u 11 časova biće pomen parastos, a potom i položeni vijenci
na spomen – obilježje.
Najveći broj Srba sa Čardaka, pripadnici regularne vojske Hrvatske i hrvatsko – muslimanskih paravojnih formacija iz Dervente, ubili su na Vaskrs 26. aprila 1992. godine, dok su preostali stradali u logorima. Na mjestu gdje se nalazi spomen – obilježje, pronađena je masovna grobnica sa posmrtnim ostacima 19 mještana, a tijela devet žrtava pronađena su u katoličkom groblju na Modranu.
Članovi porodica stradalih i nekadašnji logoraši već godinama ističu da im žive rane soli neprocesuiranje odgovornih za najveće derventsko stratište.
Predsjednik Udruženja ratnih zarobljenika Dervente, koje organizuje pomen za žrtve Čardaka, Drago Knežević rekao je da sa velikim razočarenjem dočekuju obilježavanje 31 godišnjice stradanja, jer posljednjih nekoloko godina nije bilo presuda za zločine nad srpskim stanovništvom u Derventi.
Ranije je na 14 godina zatvora za zločine nad Srbima u Derventi osuđena Azra Bašić, dok je na šest godina osuđen nekadašnji čuvar u logoru Rabić Almaz Nezirović. Nihad Hamzić Fric osuđen je na dvije godine, Ivica Perković Mungos na četiri godine, Esad Čavalić na pet, a njegov brat Derviš na pet i po godina zatvora.

Related posts

Усвојен потпуно измијењен капитални буџет

admin

Награде из Дубаија доказ да
квалитетно образовање брише границе

Derventski List

Неколико села
сутра без струје

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još

Коју врсту манифестација у граду најрадије посјећујете: