Друштво

Posebnu pažnju obratiti
na sjeme i brigu o rasadu

Mart mjesec idealan je za početak proizvodnje mladih presadnica povrća, a inžinjer poljoprivrede Sreten Sivčević savjetuje da svi povrtari prije sjetve pažljivo izaberu sjeme čiji je kvalitet najčešće presudan za uspjeh rasada.
On ističe da su najsigurnija sjemena koja sadrže deklaraciju sertifikovanog instituta.
– Pravilno upakovano sjeme treba da je deklarisano i da sadrži kratko upustvo za korišćenje, rok trajanja kao i podatke o sortnoj čistoći i klijavosti sjemena. Pored svega veoma je bitno koristiti zdrav i sterilan supstrat za samu sjetvu, a najbitnije je sjeme zasijati u čiste i sterilne posude. U staklenicima, plastenicima i lejama rasad može da se proizvodi u hranljivim kockama, glinenim ili plastičnim saksijama i kontejnerima koji se pune kvalitetnom zemljišnom smjesom – naveo je Sivčević.
Uslovi uspijevanja rasada su različiti u zavisnosti od biljne vrste, a optimalna temperatura vazduha u toku proizvodnje je od 18 do 22 stepena Celzijusa.
– Mlade presadice potrebno je njegovati kao i sve druge biljne kulture, to jeste blagovremeno iz zalivati, prihranjivati i zaštititi od bolesti i štetočina, a preporučuje se i preventivno prekrivanje agrotekstilom protiv izmrzavanja – poručio je Sivčević.
Prije iznošenja rasada na stalno mjesto, potrebno je rasada najprije preklaliti, što podrazumijeva postepeno privikavanje na nove spoljne uslove.

Related posts

Жеље ђака приближити потребама привреде

admin

Најбољи су бакини савјети за кување

admin

Искључења струје
сутра и у петак

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još