ИЗДВОЈЕНОНовости

Trivići primjer
porodične ljubavi i snage

Osmijesi na licima Igora i Vedrana Trivića i njihovog oca Gorana, kao i nada koja se osjeća u svakom damaru doma porodice koja je ujedinila ljude dobrog srca širom Dervente, regije i svijeta, primjer su da je porodična ljubav snaga koja pobjeđuje sve nedaće.
Članovi redakcije Derventskog lista povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa posjetili su Gorana, Igora i Vedrana u njihovom domu u Gornjim Ceranima. Ljubav, sloga, poštovanje i vedrina koji tamo caruju, teško se mogu opisati riječima. Iako ovaj Vaskrs neće dočekati na okupu, jer se Branka koja se bori sa karcinomom limfnih čvorova nalazi na liječenju u Banjaluci, dječaci će sa tatom, bakom i djedom ukrašavati vaskršnja jaja.
– Mama i baka su uvijek sakupljale travke za ukrašavanje jaja i mi smo im pomagali. Ove godine smo obećali pomoći baki. Najviše nam se sviđa ukrašavanje bojama – kazao je desetogodišnji Igor koji boluje od neizlječive bolesti – Dišenove mišićne distrofije.
Dječak se mnogo bolje osjeća od kada prima lijek „Translarna“. Poboljšanje njegovog zdravstvenog stanja i nastavak liječenja supruge Branke, daju nasušnu snagu Goranu.
– Branka je stvarno posebna, jer način na koji se ona nosi sa cijelom situacijom, je nevjerovatan. Od kada je osjetila prve simpotome bolesti 2016. godine, pa preko potvrđivanja dijagnoze i liječenja koje je do sada prošla, uvijek je krasi osmijeh „od uha do uha“. Trenutno je u Univerzitetskom – kliničkom centru u Banjaluci gdje je završila treću hemioterapiju – rekao je Trivić objasnivši da bi poslije ove faze liječenja Branka trebalo nakratko da dođe kući, a potom da u Beogradu primi matične ćelije svog brata.
– Sve nade polažemo u to, jer je druga opcija potraga za donatorom matičnih ćelija koji nije krvni srodnik, a to je potraga za iglom u plastu sijena – objasnio je Trivić kazavši da im najveću snagu daje saznanje da se Igorovo stanje poboljšava.
– Igor koristi već sedmu kutiju lijeka „Translarna“ i napredak je vidljiv. On se sada mnogo lakše kreće. Ranije nije mogao da se penje uz stepenice, morao je da pravi pauzu poslije tri, četiri stepenika. Prije nekoliko dana išli smo u Banjaluku na kontrolu, a Igor je od parkinga do objekta bolnice došao sam, a pri tome smo napravili samo jednu pauzu. To je ogroman napredak za ovako kratko vrijeme – kazao je Trivić kazavši i da je Igor sada mnogo druželjubiviji i opušteniji i u školi.
– Učiteljica nam kaže da je vidljiva promjena. Igor je druželjubiviji i voljan da trči i igra se, jer se nekako bio počeo povlačiti u sebe. Niko ga nije odbacivao od djece, nije se osjećao ugroženim, ali se on jednostavno bio povukao – rekao je Trivić.
Vijest koju su svi s nestrpljenjem očekivali jeste da je Fond zdravstvenog osiguranja RS donio odluku da Igorov lijek bude uvršćen na listu za interventni uvoz. Koliko je značaj ove vijesti govori činjenica da sedmična doza lijeka „Translarna“ košta oko 14.000, odnosno oko 700.000 KM godišnje. Igor je prva osoba u BiH koja prima ovaj lijek.
Ogromna podrška i oslonac su Goranovi roditelji. Djed brine da dječaci ne zakasne u školu, a baka da Igor na vrijeme primi lijek. Od kada se Igorovo stanje poboljšalo i njima je laknulo. Ipak, svjesni su da bez pomoći institucija sami ne mogu, s obzirom da Igor lijek mora da prima čitav život.
– Lakše nam je kada vidimo da se Igor više kreće. Otišao je čak u sobu na spratu da donese igračke za vaskršnju dekoraciju. Već poslije dvije kutije lijeka vidjelo se da je pokretljiviji i što je najbitnije ne pada, kako je ranije bio slučaj. Raspoloženiji je, veseliji, pričljiviji i aktivniji – kažu baka i ddjed upućujući neizmjernu zahvalnost svima koji su im pomogli.
– Ne možemo riječima opisati tu zahvalnost. Jednostavno, hvala svima – govore u glas.
Zahvalnost svima koji su stali uz njegovu porodicu u teškim trenucima uputio je i Goran.
– Akciju prikupljanja pomoći pokrenula je Srpska pravoslavna crkva, Kolo srpskih sestara „Carica Milica“ i Crkvena opština Derventa. Želim da se zahvalim Srpskoj pravoslavnoj crkvi, vladici Fotiju, Kolu srpskih sestara, ministru zdravlja i socijalne zaštite Alenu Šeraniću i gradonačelniku Miloradu Simiću, svešteniku Ljubiši Noviću i svim ljudima dobrog srca koji su na bilo koji način pomogli Igoru i Branki i našoj porodici olakšali borbu i bili uz nas u teškim trenucima – rekao je Trivić.

Pomoć
Akcija za prikupljanje pomoći za Igora i Branku nastavlja se i dalje. Za uplate donacija porodici Trivić aktivan je žiro – račun Kola srpskih sestara, a za više informacija dostupni su brojevi telefona 065/882-265, 066/747-886, 065/819-254 i 066/747-886.
Uplate iz BiH: 5553000037493472.
Uplate iz inostranstva: IBAN: AT76 3699 0000 0914 5988
BIC: RBRTAT22, BLZ: 36990

Related posts

Осињском храму
удахнут нови живот

Derventski List

УКРИНА РАСТЕ, СТАЊЕ ЗА САДА СТАБИЛНО

admin

ОСВЕШТАЊЕ СТАРЕ ЦРКВЕ 28. МАЈА, НА СПАСОВДАН

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još