Kолумнa

АГНОЗИЈА

Пише: мр Каролина Зечевић, дефектолог – логопед

Агнозија спада у афазичне синдроме и представља неспособност препознавања и схватања визуелних, тактилних и слушних садржаја који су претходно били познати.

Агнозија настаје као последица дисфункције секундарних сензорних подручја у мозгу (окципитални и паријетални режањ). Узрок настанка могу бити различита патолошка стања која доводе до оштећења мозга (инсулт, деменција, неуролошки поремећаји, инфекције). Постоји неколико врста агнозија и то аудитивне или неспособност препознавања звукова или гласова, те агнозија звукова  (психичка глувоћа), музике (амузија), речи (глувоћа за речи), што значи да не разуме гласан говор, не може да понови речи, не може да пише по диктату.

Када се ради о визуелној агнозији, говоримо о немогућност препознавања предмета и облика на основу видних информација, док је симултаноагнозија случај када особа, иако може добро да види поједине делове предмета, не може их структурисати у једну целину.

Постоји и агнозија предмета, боја, лица, графичких симбола и агнозија простора.

Терапијска процедура се спроводи укључивањем  пацијента у рехабилитацију са тимским приступом. Неопходна је терапија психолога због измењености емоционалног стања пацијента, а логопед ради на обнављању нарушених способности,  док остали чланови тима неуролог, физијатар и лекар брину о здравственом стању пацијента.

Преглед и савjетовање  можете да обавите у логопедској ординацији Логомедика у просторијама педијатрије у Дому здравља Дервента, користећи упутницу педијатра или породичног љекара.

Related posts

ПРЕВРЕМЕНО РОЂЕНА ДЕЦА

admin

АФАЗИЈА

admin

ЛОШ ГОВОР

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još