Култура

„Вихораши“ не заборављају
преминуле пјеснике

У знак поштовања и сјећања на преминуле пјеснике, чланове Српског књижевног клуба „Вихор“ и друге преминуле пјеснике учеснике традиционалних „Вихорових“ манифестација, те поводом 32 годишњице од смрти Милована Бјелошевића Белог данас је одржан помен и „Поетски дан“.
Руководство „Вихора“ и пјесници из других општина присуствовали су годишњем помену Белом, професору, књижевнику и политичару, који је погинуо прије 32 године у одбрани родног села Доње Лупљанице.
Уз породицу Бјелошевић и, ове године, цвијеће је положила делегација Градског одбора СДС-а , представници „Вихора“ и Градског одбора Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“.
Делегација „Вихора“ и други пјесници, али и представници Завичајног удружења Срба „Коријени“ Сомбор посјетили су и гроб пјесника Славка Покрајца, као и гроб Савка Пећића у Поточанима.
Потом је у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ одржан је поетски час и сјећање на преминуле пјеснике учеснике Међународних илинданских пјесничких сусрета Прљача и пријатеље „Вихора“.

Предсједник „Вихора“ Ненад Симић подсјетио је на стваралаштво преминулих пјесника, истакавши да Дервента и њени грађани могу бити поносни јер су у њиховом окружењу живјели и стварачи људи као што су преминули пјесници, који су оставили неизбрисив траг у пјесничком стваралаштву, а члан клуба Милорад Ђурђевић говорио је о значају данашњег скупа уз ријечи захвалности свим учесницима и гостима.
Подршку обиљежавању „Поетског дана“ пружила је Градска управа, пјесници из сусједних општина и чланови „Вихора“ говорили су стихове посвећене преминулим пјесницима или њихове пјесме.
За више од 20 чланова дербентског клуба уручене су чланске карте за 2024. годину, а усаглашен је и текст Повеље о пријатељству и братимљењу са Завичајним удружењем Срба „Коријени“ из Сомбора, а потписивање ће бити одржано у суботу, 3. августа, у Дервенти, на дан одржавања 23. Међународних илинданских пјесничких сусрета „Прљача“.

Related posts

ВЈЕШТИНАМА ЗА КЛАВИРОМ ПОБРАЛЕ ПЕТ ПРВИХ НАГРАДА

admin

Драмски текстови полазница Драмског
студија заживјеће на позоришним даскама

Derventski List

Љиљана Чекић вечерас нa
сцени Народне библиотеке

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još