Култура

„Вихораши“ не заборављају
преминуле пјеснике

У знак поштовања и сјећања на преминуле пјеснике, чланове Српског књижевног клуба „Вихор“ и друге преминуле пјеснике учеснике традиционалних „Вихорових“ манифестација, те поводом 32 годишњице од смрти Милована Бјелошевића Белог данас је одржан помен и „Поетски дан“.
Руководство „Вихора“ и пјесници из других општина присуствовали су годишњем помену Белом, професору, књижевнику и политичару, који је погинуо прије 32 године у одбрани родног села Доње Лупљанице.
Уз породицу Бјелошевић и, ове године, цвијеће је положила делегација Градског одбора СДС-а , представници „Вихора“ и Градског одбора Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“.
Делегација „Вихора“ и други пјесници, али и представници Завичајног удружења Срба „Коријени“ Сомбор посјетили су и гроб пјесника Славка Покрајца, као и гроб Савка Пећића у Поточанима.
Потом је у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ одржан је поетски час и сјећање на преминуле пјеснике учеснике Међународних илинданских пјесничких сусрета Прљача и пријатеље „Вихора“.

Предсједник „Вихора“ Ненад Симић подсјетио је на стваралаштво преминулих пјесника, истакавши да Дервента и њени грађани могу бити поносни јер су у њиховом окружењу живјели и стварачи људи као што су преминули пјесници, који су оставили неизбрисив траг у пјесничком стваралаштву, а члан клуба Милорад Ђурђевић говорио је о значају данашњег скупа уз ријечи захвалности свим учесницима и гостима.
Подршку обиљежавању „Поетског дана“ пружила је Градска управа, пјесници из сусједних општина и чланови „Вихора“ говорили су стихове посвећене преминулим пјесницима или њихове пјесме.
За више од 20 чланова дербентског клуба уручене су чланске карте за 2024. годину, а усаглашен је и текст Повеље о пријатељству и братимљењу са Завичајним удружењем Срба „Коријени“ из Сомбора, а потписивање ће бити одржано у суботу, 3. августа, у Дервенти, на дан одржавања 23. Међународних илинданских пјесничких сусрета „Прљача“.

Related posts

Сјајном забавом за
најмлађе почео „Пркос – фест“

Derventski List

Монодрама „Наши дани“
у Дервенти прославила 40. рођендан

Derventski List

Најмлађи музичари у недјељу наступају пред библиотеком

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još