Друштво

Воду из изворишта Лупљаница
превентивно прокувати прије употребе

Препоручујeмо нашим корисницима који се снабдијевају водом са изворишта Лупљаница да због појаве мутноће воду прокувају прије употребе. У овом тренутку немамо потпуне анализе воде, али је мутноћа регистрована и из превентивних разлога дајемо овај савјет грађанима.

Саопштено је то из „Комуналца“ поводом појаве замућења воде у водоводном систему који се напаја са црпилишта Лупљаница.

– У протеклих 10 – 15 дана усљед интезивних падавина, а нарочито у подручју слива изворишта Лупљаница долазило је до замућења воде. Послије изласка на терен и представника „Комуналц“, санитарног инспектора и комуналног полицајца из Градске управе, установљено је да је узрок замућења ерозија тла на подручју слива изнад изворишта. Ерозији тла су погодовали велики нагиб терена, крчење и сјеча шуме ради узгоја пољопривредних култура – навели су из „Комуналца“ додајући да је појава замућења воде карактеристична за сливове крашког подземља којем припада и црпилиште Лупљаница.

– Током интезивних падавина формирају се велике количине воде које се, усљед великих нагиба слива, крећу великом брзином, те долази до испирања терена и продора наноса земље и муља путем понора, вртача у подземље преко каверни у водоносне слојеве изворишта – појаснили су из комуналног предузећа напомињући да је Институт за јавно здравство узео узорке воде за ванредну контролу здравствене исправности, чији се резултати очекују.

– Наше предузеће појачано прати све параметре воде за пиће, предузима мјере на отклањању тренутног замућења уз појачано хлорисање и о евентуалним промјенама благовремено ће информисати јавност. Свакодневне контроле замућености воде ће бити настављене све док се проблем не ријеши – нагласили су из „Комуналца“.

Related posts

Екстремно високе температуре све до викенда

admin

ИСПИТ ПОЛОЖИЛО 13 ПТИЧАРА

admin

ДЈЕЦИ УКАЗАНО НА ВАЖНОСТ ОЧУВАЊА ЗДРАВЉА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još