ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Екстремно високе температуре све до викенда

На подручју цијеле Републике Српске и ФБиХ осим Ливна, јутрос је на снази наранџасти метеоаларм због екстремно високе температуре.

Максимална температура на подручју Приједора, Бањалуке, Вишеграда, Фоче и Требиња биће виша од 35 степени Целзијусових.

На подручју Бихаћа и Сарајева максималана температура биће око 36 степени Целзијусових, на подручју Тузле 37, а Мостара око 38 степени Целзијусових.

Наранџасто упозорење значи да је вријеме опасно и да су прогнозиране опасне временске појаве, које су таквог интензитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње.

Метеоролози кажу да је ово само почетак тропског таласа, јер се у наредним данима очекују температуре до 40 степени Целзијусових. Током ноћи на сјеверу и југу температура се неће спустити испод 20 степени.

Тропски дани и ноћи трајаће до петка, 25. јуна, када је могуће освјежење у виду краткотрајних пљускова током дана.

За викенд ће бити и даље топло са дневном температуром пар степени нижом у односу на средину седмице. У већини предјела ће бити од 25 до 30, на југу и локално сјеверу до 32-33 степена Целзијусова.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске апелује да грађани у наступајућем периоду најављених врућина што мање времена проводе на отвореном, колико год је могуће, посебно у најтоплијем дијелу дана од десет до 17 часова.

Због тога што би најављене врућине могле да утичу на већину популације, препоручује се боравак у затвореним и расхлађеним просторијама, избјегавање већих физичких напора, чешће туширање млаком водом и равномјерно узимање што више течности.

Ове препоруке посебно се односе на труднице и особе са хроничним обољењима, а код којих се могу јавити појачане тегобе, али и симптоми попут главобоље, опште слабости, раздражљивости, исцрпљености, као и проблеми са спавањем, а у случају појаве тежих обавезно се треба јавити љекару.

Приликом изласка на отворено препоручује се максимална заштита од УВ зрачења, боравак у хладу када год је могуће, узимање веће количине течности, уз избјегавање алкохола и напитака са пуно кофеина и шећера, мањи лаганији оброци током дана, као и коришћење широке, свијетле и лагане одјеће од природних материјала, те капа или шешира са широким ободом и сунчаних наочара.

Дјеца

Министарство здравља и социјалне заштите посебно апелује да родитељи у овом периоду заштите дјецу током боравка напољу, односно да се придржавају свих препоручених мјера за заштиту од високе температуре, а посебно да обрате пажњу на опасност од остављања дјеце у паркираним возилима, чак и на кратко.

Related posts

Једну комшиницу заклао на спавању, другу повриједио

admin

ЂАЦИ ИЗ ОСИЊЕ ПОСЈЕТИЛИ БИБЛИОТЕКУ

admin

Уна Теофиловић међу најбољим математичарима регије

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još