ИЗДВОЈЕНОНовости

Војска РС сачувала народ и слободу

Војска Републике Српске током Одбрамбено – отаџбинског рата извршила је свој задатак и остварила задати циљ – одбранила је територију, сачувала народ на својим огњиштима и створила услове данашњим представницима да у миру раде на јачању и развоју Републике Српске.

Поручено је то данас приликом обиљежавања Дана Војске Републике Српске и Дана 27. моторизоване бригаде и одавање почасти страдалим војницима испред централног Спомен – обиљежја у Дервенти.

Предсједник Градске борачке организације Чедо Вујичић казао је да је 27. моторизована бригада несумњиво дала огроман допринос током Одбрамбено – отаџбинског рата, првенствено у борбама за мир и слободу српског народа на овим просторима.

– Током четири ратне године 438 припадника 27. бригаде је погинуло у борбама, 72 су животе изгубили у другим околностима, а 13 припадника ове бригаде још увијек се воде као нестали. Више од 2.000 припадника 27. бригаде је рањено и то су страшни подаци који обавезују нас и наше потомке. Истовремено је то снажна и јако гласна опомена на оно што нам се догађало и што би евентуално могло да нам се понови ако не будемо имали на уму трагедије из посљедње деценије прошлог вијека – рекао је Вујичић.

Градоначелник Милорад Симић честитавши 12. мај, Дан формирања Војске РС, и 13. мај, Дан 27. моторизоване бригаде, истакао је да је најбољи начин одавања почасти страдалим и рањеним припадницима Војске, развој и очување Републике Српске коју су сви заједно стварали.

– Прошле су 32 године од формирања 27. бригаде кроз коју је прошла плејада бораца. Направили смо државу, бранећи се, никог не нападајући и увијек носећи на уму, 608 погинулих Дервенћана. Не смијемо заборавити њихове породице, а у част тих људи сваке године на скроман и достојанствен начин оживимо успомене на њих и формирање бригаде и Војске РС – рекао је Симић нагласивши да је обавеза свих данашњих генерација развој Републике Српске.

– Свим страдалим и рањеним дугујемо да се развијамо, запошљавамо и да њихова дјеца имају простор да живе и раде. Трудићемо се да Дервента њима у част буде у врху развијених заједница Републике Српске – рекао је Симић.

Обиљежавању Дана Војске РС и Дана 27. моторизоване бригаде присуствовао је и предсједник Борачке организације РС Радан Остојић.

– Испред симбола страдања и жртве, али и јунаштва и херојства, побједе и васкрсења у Дервнети, желим да честитам Дан Војске РС и Дан 27. моторизоване бригаде. Сигурно је да су припадници ове бригаде заједно са припадницима других јединица Војске РС и МУП-а имали огромне заслуге за стварање Српске, а о томе говори број погинулих, рањених и одликованих. Они су ти који су створили Републику Српску, који су својим животима и дијеловима тијела исцртали њене границе, а како је тада била обавеза да се превазиђу све подјеле како бисмо створили Српску, данас нам је обавеза да превазиђемо постојеће подјеле и створимо јединство и слогу и сачувамо Републику као услов опстанка српског народа – рекао је Остојић. 

Младен Црљић, некадашњи припадник 27. бригаде, истакао је да је војнички рат завршен, али да је данас ред на политичким лидерима да политиком одбране све оно што су борци створили.

– Ове годишњице евоцирају успомене, међу којима су и оне лијепе о правом другарству и пријатељству – казао је Црљић.

Послије помена који је служен испред централног Спомен – обиљежја вијенце у част страдалих положили су градоначелник Милорад Симић, предсједник Борачке организације РС Радан Остојић и делегација Градске борачке организације, а сјенима страдалих поклонили су се и ратни команданти и командири јединица Војске РС, представници Удружења заробљеника и Удружење чета војне полиције 27. бригаде, те делегације СУБНОР-а, Полицијске станице, као и политичких партија СНСД, СДС, СП, УС, ДНС и НДП.

Перформанс

Програм обиљежавања обогатио је сценски перформанс о ратним дешавањима у изведби глумца Александра Стојковића.

Related posts

ДОЗВОЉЕНО ПРОБАВАЊЕ ОДЈЕЋЕ У БУТИЦИМА

admin

ЉЕКАРСКИ ПРЕГЛЕДИ БУДУЋИХ ПРВАЧИЋА ОД МАРТА

admin

ПОДЈЕЛА СЈЕМЕНСКИХ ПАКЕТА У УТОРАК

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još