ИЗДВОЈЕНОНовости

ВРБИЦА ПРОСЛАВЉЕНА УЗ МОЛИТВУ И ДЈЕЧИЈЕ ОСМИЈЕХЕ (ФОТО)

Лазарева субота, у народу позната и као Врбица, у присуству великог број најмлађих суграђана, прослављена је у дервентском храму Успења Пресвете Богородице уз наступ чланова Српског културно – умјетничког друштва “Дервента” и рецитације малишана из Дјечијег обданишта “Трол”.

  • Ове године, испред цркве, представиле су се двије групе школе фолклора са сплетом дјечијих игара и сплетом игара из Србије. Трећи ансамбл извео је игре из Шумадије, док је припремни ансамбл наступио са играма из Ниша. Надамо се да ће ова манифестација, коју организујемо поводом Лазареве суботе, постати традиционална – рекли су из СКУД-а.

Поводом Лазареве суботе и у осталих храмовима на подручју општине, у присуству већег броја вјерника, служене су литургије.

Субота уочи празника Цвијети посвећена је успомени на Лазарево васкрсење и на улазак Христов у Јерусалим, гдје су га дјеца свечано дочекала и поздравила. Према хришћанским обичајима, малишани у цркву долазе са вјенчићима на глави који представљају симбол побједе живота над смрћу, те дјечију радост и срећу. Са овим даном почињу велики Васкршњи празници.

Related posts

ЗА НАЈВИШЕ ОПШТИНСКО ПРИЗНАЊЕ ПРЕДЛОЖЕН „МЕТАЛАЦ МБМ“

admin

СТОМАТОЛОГУ СЕ ЈАВЉАЈУ ТЕК КАДА ЗАГУСТИ

admin

Школе и Спортски центар први у реду за гасификацију

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još