ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Вјетар у леђа за прва три пројекта младих

У оквиру програма Омладинске банке данас су потписани уговори за реализацију прва три пројекта, а омладинци из Дервенте имају прилику да поново конкуришу за средства по овом програму до 4. маја, до када је отворен други позив.

Од пристигла четири пројекта одобрена су три, а ради се о пројектима „Музика нашем граду“, „Пјесмом до срца“ и „Парк новим генерацијама“ чија је укупна вриједност 7.187 марака, а ни једна пријава није се односила на микробизнисе.

Потписивању уговора присуствовали су представници програма Омладинске банке у оквиру Фондације „Мозаик“, управе дервентског огранка банке, представници локалне управе, као и средњошколци чији су програми одобрени.

Укупно девет младих из Дервенте, по троје из сваког пројекта, истакли су да својим пројектима желе свој град да обогате новим садржајима.

Пројекат „Музика нашем граду“ осмислили су Катарина Ћелић, Наталија Малешевић и Наташа Ђекић, док други одобрени пројекат носи назив „Пјесмом до срца“, а кандидовали су га Николина Чолић, Александра Чечавац и Сузана Тешендић.

– Нашим пројектом желимо да покренемо шивење нових староградских ношњи које СКУД „Дервента“ нема у свом фундусу. Те ношње су веома важне и показују наш крај у посебном свјетлу. С обзиром да ово друштво често има наступе широм региона сматрали смо да би било од великог значаја да покажемо наше ношње – рекла је Николина Чолић.

Млади Давид Панзаловић са Индијаном Косијер и Дајаном Радановићем кандидовао је пројекат „Парк новим генерацијама“, а све у договору са управом СШЦ „Михајло Пупин“.

– У пројекту смо учествовали са управом школе и одлучили смо да направимо парк који ће уљепшати дио иза школе. Тај дио површине, иза спортске дворане, је непопуњен и омогућиће ученицима љепши боравак, гдје ће моћи да уживају на новим клупама и новим додатним садржајима – рекао је Панзаловић.

Представници Омладинске банке изразили су наду да ће кроз овакве пројекте омогућити младим људима да узму активнију улогу у промоцији и подршци активизма младих у локалним заједницама. Такође, подсјетили су да млади имају прилику и за покретање микробизниса, те су са жаљењем констатовали да током првог позива није био кандидован ни један микробизнис. Због тога су подсјетили омладинце да за ту намјену имају на располагању планирана средства и истакли да се надају пријавама и у оквиру те категорије.

У оквиру програма Омладинске банке у Дервенти је током двије године планирана подршка за реализацију 16 пројекта и четири микробизниса, а програм се од 2008. године реализује  у 52 општине у БиХ.

Related posts

Шаховској екипи ОШ „Никола
Тесла“ четврто мјесто у регији

Derventski List

Данима траје помама за кућним ковид тестовима

admin

Занимљиве презентације
зачиниле Дан отворених врата

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još