Друштво

Вјештине из IT области све више на цијени

Израда софтверских апликација, креирање и развијање база података, статичких и динамичких веб презентација, те одржавање и креирање информационих система, вјештине су које стичу техничари информационих технологија током четворогодишњег школовања у Средњошколском центру „Михајло Пупин“.

Планом уписа у школској 2022/2023. години предвиђен је упис једног одјељења од 24 ученика, који ће по завршетку школовања овладати вјештинама склапања рачунара, тестирања хардвера и отклањања кварова, инсталирања и конфигурисања оперативног система и додатних уређаја. Свршени техничари информационих технологија биће оспособљени за напредно коришћење интернет сервиса, израду веб страница и апликација, као и њихово објављивање на веб серверу, пројектовање једноставне базе података и повезивање апликације са базом података, инсталирање, тестирање и одржавање апликација за електронско пословање и обављање пословних процеса и операција у њима, заштиту од напада на информациони систем и друге послове.

Директорица ове школе Гордана Асентић истакла је да је у плану и програму за ово занимање аксенат стављен на примјени теоријских знања, с обзиром на неопходност сталног прилагођавања промјенљивим захтјевима тржишта рада и потребу стручног усавршавања.

– IT технологија постаје незамјенљив дио готово свих индустрија, чак и оних традиционалних и мијења начин на који се обавља посао. Све области рада данас имају потребу за IT стручњацима, а то потврђује и податак да на евиденцији Завода за запошљавање нема незапослених техничара информационих технологија. Како расту потребе за овом врстом занимања, расту и плате у том сектор, а морам да напоменем да ово занимање пружа квалитетно и темељно образовање за оне који желе да наставе школовање на неком факултету, али и велике могућности за запошљавање одмах по завршетку школе – истакла је Асентићева.

С циљем квалитетног образовања у овој области, СШЦ „Михајло Пупин“ ђацима је обезбиједио савремено опремљене кабинете, радионице и специјализоване електронске и рачунарске лабораторије.

Управо је практична настава оно што посебно цијени ученик првог разреда информационих технологија Сергеј Радановић.

– Ово занимање сам уписао првенствено због своје љубави према технологији, компјутерима и осталим уређајима и од почетка ми се чинило занимљивим, а испоставило се да је то прави избор за мене. Од предмета у којима уживам издвојио бих електротехнику, а на практичној настави добијамо шансу да их примијенимо у пракси. Задовољан сам системом рада професора, њиховим квалитетом и знањем које нам пружају, као и наставним програмом – рекао је Радановић.

Дервентски лист ће у штампаном издању и на интернет порталу www.derventskilist.net представити и све остале струке које су понуђене ученицима у СШЦ „Михајло Пупин“.

 

Related posts

Превенција, спречавање и борба против насиља над женама

admin

Обавезан риболовачки
испит за почетнике

Derventski List

Помоћ за гријање од 476 КМ
добиће 67.731 особа

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još