РС-РЕГИЈА

ГОДИШЊЕ ВИШЕ ОД 5.000 НОВООБОЉЕЛИХ ОД РАКА

Малигне болести су међу водећим узроцима умирања становника Републике Српске, у којој се годишње региструје више од 5.000 новообољелих, рекла је Срни специјалиста социјалне медицине у Институту за јавно здравство Републике Српске Слађана Шиљак поводом 4. фебруар, Свјетског дана борбе против рака.

Шиљак каже да је у 2017. години 20,6 одсто свих смртних случајева било узроковано малигним болестима које су учесталије међу мушкарцима (12 одсто), у односу на жене (8,6 одсто).

Према њеним ријечима, у Републици Српској сваке године од посљедица ове тешке болести лијечи се више од 7.000 обољелих.

– Жене најчешће оболијевају од карцинома дојке 33,5 одсто, грлића материце 22,9 одсто, дебелог цријева и ректума 16,7 одсто, душника, бронхија и плућа 11,8 одсто и штитне жлијезде 11,4 одсто – прецизирала је она.

Према њеним ријечима, код мушкараца је најучесталији карцином душника, бронхија и плућа 17,9 одсто, колона и ректума 12,9 одсто, простате 9,6 одсто, мокраћне бешике 6,5 одсто и желуца 5,6 одсто.

Она подсјећа да су ризични фактори за настанак малигних болести кориштење дувана, алкохола, гојазност и недостатак физичке активности.

(Срна)

Related posts

Мајске пензије веће за десет одсто

admin

БЕЈБИ БУМ У СРПСКОЈ, ЗА ДАН РОЂЕНО 35 БЕБА

admin

МАЛОЉЕТНИЦИ У БРОДУ УХВАЋЕНИ ПРИ ПРОВАЛИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još