Друштво

„Гора преображења“ филмска
сага о Светом Сави

Живот првог српског просвјетитеља и архиепископа Светог Саве, првобитно Растка Немањића, који је сажет у документарни филм „Гора преображења“ приказан је вечерас пред дервентском публиком у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“.

Филм који је режирао Хаџи-Александар Ђуровић рађен је према роману ауторке Љиљане Хабјановић Ђуровић, а поводом Савиндана доживио је хуманитарну пројекцију и у Дервенти захваљујући сарадњи библиотеке и Клуба историчара „Посавина“.

– Ријеч је о првијенцу аутора, тако да филм уједно симболише и жељу аутора да се романи екранизују и да се шира публика упозна са нашом историјом. Оно што је такође занимљиво јесте да је снимање филма финансирао сам аутор – рекла је предсједница „Посавине“ Маја Видовић истакавши да је филм прилагођен свим узрастима.

– Филм прати живот Растка Немањића почев од његовог дјетињства, преко размишљања да ли да остане и управља земљом или да се преда духовном животу, а затим и одлазак на Свету Гору и како је успио да стекне аутокефалност Српске православне цркве – казала је Видовићева.

Филм је већ раније приказан у неколико градова Српске, а доступан је и на интернету, а како је додала Видовићева, циљ аутора је да се приказује и у школама, те самим тим пружи увид ученицима у живот и лик првог српског просвјетитеља.

Представница овог клуба у Дервенти Бранкица Симић истакла је посебно задовољство одзивом суграђана пројекцији те да је у оквиру ове вечери прикупљан добровољни прилог намијењен за дјецу из Ораховца, са Косова и Метохије.

Директорица библиотеке Мирјана Плиснић казала је да је ово једна од значајних манифестација проистекла из сарадње са „Посавином“.

Пројекцију је прикладним пјесмама обогатио хор ОШ „Никола Тесла“, а рецитацијама ученици ОШ „19. април“, као и Светосавском бесједом.

Related posts

Полицајци и „Троловци“ заједно регулисали саобраћај

admin

Одмор на Влашићу захваљујући
људима доброг срца

Derventski List

БОЉИ УСЛОВИ ЗА НАСТАВУ У СТРУЧНОЈ ШКОЛИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još