Друштво

„Гора преображења“ филмска
сага о Светом Сави

Живот првог српског просвјетитеља и архиепископа Светог Саве, првобитно Растка Немањића, који је сажет у документарни филм „Гора преображења“ приказан је вечерас пред дервентском публиком у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“.

Филм који је режирао Хаџи-Александар Ђуровић рађен је према роману ауторке Љиљане Хабјановић Ђуровић, а поводом Савиндана доживио је хуманитарну пројекцију и у Дервенти захваљујући сарадњи библиотеке и Клуба историчара „Посавина“.

– Ријеч је о првијенцу аутора, тако да филм уједно симболише и жељу аутора да се романи екранизују и да се шира публика упозна са нашом историјом. Оно што је такође занимљиво јесте да је снимање филма финансирао сам аутор – рекла је предсједница „Посавине“ Маја Видовић истакавши да је филм прилагођен свим узрастима.

– Филм прати живот Растка Немањића почев од његовог дјетињства, преко размишљања да ли да остане и управља земљом или да се преда духовном животу, а затим и одлазак на Свету Гору и како је успио да стекне аутокефалност Српске православне цркве – казала је Видовићева.

Филм је већ раније приказан у неколико градова Српске, а доступан је и на интернету, а како је додала Видовићева, циљ аутора је да се приказује и у школама, те самим тим пружи увид ученицима у живот и лик првог српског просвјетитеља.

Представница овог клуба у Дервенти Бранкица Симић истакла је посебно задовољство одзивом суграђана пројекцији те да је у оквиру ове вечери прикупљан добровољни прилог намијењен за дјецу из Ораховца, са Косова и Метохије.

Директорица библиотеке Мирјана Плиснић казала је да је ово једна од значајних манифестација проистекла из сарадње са „Посавином“.

Пројекцију је прикладним пјесмама обогатио хор ОШ „Никола Тесла“, а рецитацијама ученици ОШ „19. април“, као и Светосавском бесједом.

Related posts

Празник фолклора сутра на тргу

admin

Игор све ближе
скупом лијеку

Derventski List

НА 12 ЛОКАЦИЈА „ЕКО БОКС“ КАНТЕ ЗА СМЕЋЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još