Kолумнa

ДЕМЕНЦИЈА

Пише: мр Каролина Зечевић, дефектолог – логопед

У трећој животној доби неретко долази до појаве Алзхеимерове болест која је уједно и најчешћа врста деменције.

Манифестује се широком лепезом  симптоматологије која својим прогресивним током негативно утиче на успешност извођења активности у свакодневном животу. Логопедска пракса код оболелих од ове болести подразумева дијагностику и рехабилитацију, те саветовање у подручју говорно-језичких  способности, комуникацијских вештина и храњења/гутања због појаве потешкоћа и поремећаја у склопу болести.

Прогресивно слабљење способности и вештина чини Алзхеимерову болест захтевним подручјем рада због чега се интервенција усмерава на што дуже задржавање способности и вештина. Ове активности се усмеравају на побољшање квалитета свакодневног живота оболелима и њиховим породицама. Логопедски рад с оболелима није једно од новијих подручја логопедске терапије у Републици Српској. Приватна логопедска ординација увелико реализује план и програм терапија са овим пацијентима. Породици оболелог неопходна је подршака психолога, а овакав вид терапије треба да постане саставни део рада рехабитацијских и геронтолоских центара, као и осталих видова саветовања.

Логопедску дијагностику и преглед можете да обавите у Дому здравља Дервента, користећи право на упутницу коју можете да добијете на лични захтјев или на препоруку педијатра или породичног љекара.

Related posts

АУТИЗАМ

admin

ПРОБЛЕМИ СА ПАЖЊОМ

admin

ОРАЛНА ПРАКСИЈА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još