Kолумнa

ПРВИ ОДЛАЗАК КОД ЛОГОПЕДА

Пише: мр Каролина Зечевић, дефектолог – логопед

Први одлазак код логопеда је веома често велика непознаница како за родитеља тако и за дете. Уме да буде стресан, јер родитељи очекују превише од своје деце, а деца постају збуњена у доказивању својих способности пред родитељима.

Већ у узрасту од шест месеци могуће је урадити логопедску дијагностику, иако дете у том узрасту не говори. Уколико дете похађа предшколску установу васпитачи треба да саветују родитељима преглед код логопеда. У домовима здравља то раде педијатри, у оквиру систематских прегледа, али и на лични захтев родитеља.  (У Дому здравља Дервента деца остварују право на упутницу за логопедску терапију).

Логопедски преглед се обавља из два дела и укључује узимање анамнестичких података од мајке, односно податке о трудноћи, раном психомоторном развоју детета, те осталим информацијама које су логопеду важне за постављање дијагнозе.

Са дететом се приступа индивидуално, на пријатељски начин. Примењују се стандардизовани дијагностички тестови и протоколи на основу којих долазимо до дијагнозе. Опсервација детета је веома важна у дијагностици. Управо кроз опсервацију спознајемо дететову вербалну и невербалну комуникацију.  Уколико логопед процени да је неопходно, дете се прослеђује на тимску обраду (педијатар, неуропедијатат, психолог, педагог) и тражи се опсервационо мишљење од васпитача уколико дете похађа предшколску установу. Важно је истаћи да свако говорно-језичко одступање неће само да се коригује без активне логопедске терапије.

Родитељ је важан кооперант у терапији, стога се веома често ради саветовање родитеља како би се постигли оптимални услови за рад и одговарајуци ниво развоја дечјег говора и језика.

Related posts

ПРОБЛЕМИ СА ПАЖЊОМ

admin

МУТИЗАМ

admin

РАЗВОЈ МОЗГА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još