Друштво

Детаљи лични печат фрескописца

Свака композиција иконе изискује посебну пажњу, и ту има мало мјеста за машту, због чега су детаљи на фрескама једини лични печат фрескописца.

Ријечи су то фрескописаца Велибора Билића и Ненада Глишића који су протеклих дана почели са осликавањем олтара храма Преображења Господњег у Новом насељу. Обиман посао, у којем се користе „секо“ техником осликавања, требало би да приведу крају концем године. Један дио иконописа  биће буде осликан, а други позлаћен, што је веома захтјевно и изискује доста времена због припреме подлоге која мора бити савршена, јер се на њу наносе листићи који дају ефекат позлате.

Фрескописци не крију да је иконописање захтјеван, сложен и дуготрајан посао, али за 12 година колико већ раде заједно, све изазове пред којим су се нашли, успјешно су савладали.

– Посао је заиста захтјеван, јер смо у већини случајева одвојени од куће и породице. Свака композиција изискује да се ради са посебном пажњом и концентрацијом и да се придржавамо изворног изгледа икона. Маште у фрескописању има заиста мало, јер постоје одређене норме којих се морамо придржавати и узорци од којих неки датирају и из другог и трећег вијека – истакао је Глишић додавши да се фрескописци међусобно разликују по детаљима.

– У овој бранши обојица смо се обрели случајно, али од првог дана радимо заједно. Заинтересовали смо се за овај занат, почели са старијим колегама да радимо на терену и напослијетку смо прошли радионицу чувеног иконописца Петра Билића из Београда који је осликао олтар у цркви у Кострешу – објаснио је Билић.

Њихови радови налазе се на храмовима широм бањалучке и нишке епархије, али и зворничко – тузланске, јер су управо њих двојица отпочели осликавање манастира у Доњој Бишњи и Саборног храма Успења Пресвете Богородице, те олтар цркве у Агићима.

Поред фрескописања храма Преображења Господњег у Новом насељу, Билић и Глишић ангажовани су и на осликавања црквава у Кострешу и Дријену, те да би управо њима требало да буде повјерено и фрескописањеСтаре цркве у Српској вароши.

Храм у Новом насељу

Храм Преображења Господњег, како су истакли иконописци је специфичан по много чему, али оно што га издваја од осталих је свакако његова архитектура.

– Сама унутрашњост храма нам дозвољава више умјетничке слободе него што је то уобичајено, али узорци по којима осликавамо олтар датирају из раног хришћанских храмова – објаснили су Глишић и Билић који ће у горњој зони олтара осликати препознатљиву композицију Исуса Христа на трону. Са његове лијеве и десне стране налазиће се Пресвета Богородица и Свети Јован Крститељ, а у олтарској калоти биће осликана два архангела, Михајло и Гаврило. Централни дио олтара чиниће позлаћен крст, који пак симболизује долазак Христов.

Парохијски свештеници Далибор Ђекић и Синиша Максимовић казали су да је композиција фресака устаљена у већини православних цркава, али да стручни савјетник, уз благослов владике, одлучује како ће иконопис изгледати.

Related posts

РЕХАБИЛИТАЦИЈА ОЛАКШАВА ЖИВОТ

admin

Хуманошћу служе за
примјер вршњацима

Derventski List

Staze Svetog Vasilija Ostroškog
osvijetljene iskonskom vjerom i duhovnošću

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još