Kолумнa

ДИСФАЗИЈА

Пише: мр Каролина Зечевић, дефектолог – логопед

Дисфазија је поремећај говора и језика у којем је разумевање говора и говорно-језичка развијеност детета испод његовог менталног и хронолошког узраста.
Код ове деце присутни су дефицити пажње, слуха, незрели аудитивни и моторни обрасци за говорно језичку продукцију. Последњих година бележимо пораст броја деце са дијагнозом развојне дисфазије условљен деловањем различитих фактора, почев од пренаталних, па до негативног утицаја средине и неадекватног и недовољног бављења децом.
Овде пре свега мислимо на подстицај њиховог говорног развоја који у данашњим породицама често изостаје. Деца која не проговоре до 16 месеци или имају 2,5 године, а говор им је потпуно неразумљив, требало би да забрину своје родитеље, а потом педијатре и остале стручњаке, јер је очигледно да закаснело проговарање и успорен говорно-језички развој нису случајни. Можете посумњати да ваше дете има развојну дисфазију ако има усвојен мали број речи којима зна значење, слабо разуме говор околине и нерадо говори, користећи често „сопствени језик“ или гестикулацију у комуникацији са околином. Деца са развојном дисфазијом тешко усвајају речи које изражавају апстрактне појмове, не разликују род, тешко усвајају множину, не користе времена (прошло, садашње, будуће), заменице усвајају знатно касније, не користе придеве, прилоге, предлоге и везнике. Нетретирана развојна дисфазија утиче на савладавање специфичних школских вештина.

Логопедску дијагностику и преглед можете да обавите у Дому здравља Дервента, користећи право на упутницу коју можете да добијете на лични захтјев или на препоруку педијатра или породичног љекара.

Related posts

ПОЗДРАВНО ПИСМО МАТУРАНТИМА

admin

LANDAU – KLEFNER СИНДРОМ

admin

ДИСКАЛКУЛИЈА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još