ИЗДВОЈЕНОНовости

ДОДИК У ДЕРВЕНТИ: ПРИМЈЕР УСПЈЕХА У РС И РЕГИОНУ

Дервента је град који има перспективу којој треба да теже многе друге средине, заједница која је очигледан примјер успјеха и биљежи најбоље параметре у многим економским показатељима, првенствено броју запослених у реалном сектору.
Рекао је то српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик приликом данашње посјете Дервенти, а у оквиру које је одржан састанак са општинским руководством о бројним актуелним питањима, а уприличен је и обилазак новог Геронтолошког центра.
Додик је оцијенио да је Дервента перспективна и да постизањем успјеха запошљавањем у реалном сектору, санацијом штете, као и инвестирањем страног капитала вриједи као примјер.
– Успјешан рад начелника Симића и његовог тима, који су прије 15 година овдје дошли у позицију једне разрушене средине гдје није било перспективе нових радних мјеста, разрушене инфраструктуре, успјели су да Дервента данас изгледа сасвим другачије. То је сада средина која биљежи најбоље параметре у многим економским показатељима има највећи број запослених, чак и из других средина, а инвестори који су већ ту планирају вишеструко повећање својих бизниса, изградњу нових постројења. Највећи број запослених је у реалном сектору, дакле није у неким административним службама – рекао је Додик.

Он је истакао да о статусу града нема много дилеме, јер Дервента заслужује да буде град.
– Када је ријеч о статусу града, бенефити су у томе да је лакше остварити многе ствари, вјероватно у неком каснијем периоду градови ће имати право на додатно финансирање неких служби у области културе и многочега другога и то је нешто што треба да се заслужи. У Дервенти функционишу 32 компаније чији су власници странци и то иницијативом људи који воде овај град да привуку стране инвеститоре што су успјели и на томе им треба честитати. То је добар примјер не само у региону него и у РС – рекао је Додик.
Српски члан Предсједништва се осврнуо и на тему изградње повезнице из РС рема коридору 5Ц, односно Свилају.
– Разговарали смо о ономе што је ствар Републике, а то је да Дервента која несумњиво има индустријски значај не остане комуникацијски изолована. Најкраћа релација је Дервента-Подновље, чиме би се и Брод на неки начин прикључио на ту петљу према коридору 5Ц и то је најближа конекција за изградњу брзе цесте која би требало да иде на аутопут који се наставља даље ка Вукосављу, једним дијелом према Оџаку, а други према Бијељини и даље ка Београду. Мислимо да је то сасвим рационално и требало би започети припреме које су потребне како би се планским документима предвидјело такво нешто – оцијенио је Додик.
Начелник општине Милорад Симић истакао је да је стицање статуса града својеврсно признање дугогодишњем раду.
– Дервента хоће да личи на политику коју проводи господин Додик и ја сам имао задовољство данас мало представити како Дервента функционише у посљедњих 16 година. Теме о којима смо данас разговарали су озбиљније, а нама насушна је статус града. Ја желим да вјерујем да је то при крају и да ћемо ускоро да поберемо плодове дугогодишњег рада, који није био лак, јер се морају испоштовати параметри којих ми имамо прегршт који су нам дали за право да се сврстамо у градове, а то су да треба задовољити критеријум најмање стопе незапослености, треба извести 335,5 милиона, а увести 270 милиона на годишњем нивоу, имати 31 страну компанију, а са њима заједно 824 привредна субјекта у Дервенти. Стопу запослености већу од просјечне стопе запослености у Републици Српској и то шест година узастопно, традицију преко 100 година, болнице, водовода, Гимназије, Учитељске школе, Дервентског листа. Треба имати 60.000 становника, а ратом настрадати, имати 13.5000 хиљада порушених стамбених јединица, а данас стати као лидер са градовима који рат нису осјетили директно у својој средини, али јесу нажалост по људству – рекао је он додавши да вјерује да ће већ у септембру Народна скупштина дати благослов да се на донесе закон о статусу града Дервента.

Шеф клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Игор Жунић истакао је задовољство због посјете Додика Дервенти, а посебан акценат задужио је о теми брзе цесте Дервента – Подновље.
– Данас смо отворили неке врло важне теме. Поред теме статуса града отворили смо и тему брзе цесте Дервента – Подновље, што Дервента као индустријски центар апсолутно заслужује. Додик је дао пуну подршку том пројекту и то ће бити само један од пројеката који ће се надоградити на статус града и који ће омогућити да индустрија ради боље, да ради брже, али и да сви Дервенћани имају бенефите од тог посла и ја сам сигуран да Дервенту чека једна лијепа перспектива – рекао је Жунић додавши да ће овај пројекат засигурно бити нешто што ће бити препознатљиво и просперитетно.

Related posts

КРОЗ СТАРЕ СТВАРИ ОСЛУШКУЈЕ ДАМАР ПРОШЛИХ ВРЕМЕНА

admin

Концерт „Браће Теофиловић“ увеличао Преображење

admin

Градиво лакше уз
нову рачунарску опрему

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još