ДруштвоИЗДВОЈЕНО

КРОЗ СТАРЕ СТВАРИ ОСЛУШКУЈЕ ДАМАР ПРОШЛИХ ВРЕМЕНА

Живот није почео са нама, а са нама ни не завршава, а готово сам сигуран да би живот био ништаван када би људи уништавали све што им је користило у животу. Што више сакупљам ствари, оне ми све више говоре о прошлим временима.

Ријечи су то сакупљача старина Славка Ђекића из Жеравца који у својој збирци старина има предмете које многи данас не би могли ни идентифоковати, а камоли знати чему служе.

Стари радио који и сада ради, стари шпорет фијакер, чешагија, калуп за циглу, ручна преса за цијеђење јабуковог сирћета, земљани сач, дрвени креденац ручно израђен, красе старе кијере поред породичне куће Ђекића.

Сакупљање старина, прича овај домаћин, почело је случајно, а на то га подстакла његова унука Дајана.

– Када смо се вратили у кућу у Жеравцу, остале су сачуване неке ствари из ранијег периода, јер кућа током рата није била запаљена. Дјед је имао своју обућарску машину, баба је имала пеглу на жар, преслицу и још свашта нешто. Унука се заинтересовала за те ствари и замолила ме да их не бацам, већ сачувам. Тада ме је подстакла да почнем са сакупљањем и тако сам почео да купујем на пијацама кад год видим нешто занимљиво. Што сам више сакупљао ствари, све су ми више говориле о прошлим временима – прича Ђекић који је дио своје колекције излагао у Модричи, Таревцу, дервентској спортској дворани.

– Мислим да је најстарији предмет који имам прегача која је направљена прије 120 година. Није то индустрија, нема тога да се купи – каже он додајући да га и син често обрадује неким поклоном у виду старине.

Након година сакупљања разних предмета Ђекић данас посједује збирку са више од 200 експоната. Њихова вриједност је, како каже, непроцјењива јер су сви ови предмети уникатни.

Животиње

Осим сакупљањем старина, овај колекционар воли и животиње. Тренутно посједује тридесетак украсних голубова, о чијој љепоти свједоче бројни пехари са изложби, као и 50 кошница пчела чији мед радо користе сви у породици.

Related posts

СВЕТОМ САВИ УПУТИЛИ НАЈЉЕПШЕ РИЈЕЧИ

admin

СП И ПДП ОБЈАВИЛИ КАНДИДАТСКЕ ЛИСТЕ

admin

Фрескописање биће
круна изградње храма

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još