ИЗДВОЈЕНОНовости

ДОДИК У ДЕРВЕНТИ: ПРИМЈЕР УСПЈЕХА У РС И РЕГИОНУ

Дервента је град који има перспективу којој треба да теже многе друге средине, заједница која је очигледан примјер успјеха и биљежи најбоље параметре у многим економским показатељима, првенствено броју запослених у реалном сектору.
Рекао је то српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик приликом данашње посјете Дервенти, а у оквиру које је одржан састанак са општинским руководством о бројним актуелним питањима, а уприличен је и обилазак новог Геронтолошког центра.
Додик је оцијенио да је Дервента перспективна и да постизањем успјеха запошљавањем у реалном сектору, санацијом штете, као и инвестирањем страног капитала вриједи као примјер.
– Успјешан рад начелника Симића и његовог тима, који су прије 15 година овдје дошли у позицију једне разрушене средине гдје није било перспективе нових радних мјеста, разрушене инфраструктуре, успјели су да Дервента данас изгледа сасвим другачије. То је сада средина која биљежи најбоље параметре у многим економским показатељима има највећи број запослених, чак и из других средина, а инвестори који су већ ту планирају вишеструко повећање својих бизниса, изградњу нових постројења. Највећи број запослених је у реалном сектору, дакле није у неким административним службама – рекао је Додик.

Он је истакао да о статусу града нема много дилеме, јер Дервента заслужује да буде град.
– Када је ријеч о статусу града, бенефити су у томе да је лакше остварити многе ствари, вјероватно у неком каснијем периоду градови ће имати право на додатно финансирање неких служби у области културе и многочега другога и то је нешто што треба да се заслужи. У Дервенти функционишу 32 компаније чији су власници странци и то иницијативом људи који воде овај град да привуку стране инвеститоре што су успјели и на томе им треба честитати. То је добар примјер не само у региону него и у РС – рекао је Додик.
Српски члан Предсједништва се осврнуо и на тему изградње повезнице из РС рема коридору 5Ц, односно Свилају.
– Разговарали смо о ономе што је ствар Републике, а то је да Дервента која несумњиво има индустријски значај не остане комуникацијски изолована. Најкраћа релација је Дервента-Подновље, чиме би се и Брод на неки начин прикључио на ту петљу према коридору 5Ц и то је најближа конекција за изградњу брзе цесте која би требало да иде на аутопут који се наставља даље ка Вукосављу, једним дијелом према Оџаку, а други према Бијељини и даље ка Београду. Мислимо да је то сасвим рационално и требало би започети припреме које су потребне како би се планским документима предвидјело такво нешто – оцијенио је Додик.
Начелник општине Милорад Симић истакао је да је стицање статуса града својеврсно признање дугогодишњем раду.
– Дервента хоће да личи на политику коју проводи господин Додик и ја сам имао задовољство данас мало представити како Дервента функционише у посљедњих 16 година. Теме о којима смо данас разговарали су озбиљније, а нама насушна је статус града. Ја желим да вјерујем да је то при крају и да ћемо ускоро да поберемо плодове дугогодишњег рада, који није био лак, јер се морају испоштовати параметри којих ми имамо прегршт који су нам дали за право да се сврстамо у градове, а то су да треба задовољити критеријум најмање стопе незапослености, треба извести 335,5 милиона, а увести 270 милиона на годишњем нивоу, имати 31 страну компанију, а са њима заједно 824 привредна субјекта у Дервенти. Стопу запослености већу од просјечне стопе запослености у Републици Српској и то шест година узастопно, традицију преко 100 година, болнице, водовода, Гимназије, Учитељске школе, Дервентског листа. Треба имати 60.000 становника, а ратом настрадати, имати 13.5000 хиљада порушених стамбених јединица, а данас стати као лидер са градовима који рат нису осјетили директно у својој средини, али јесу нажалост по људству – рекао је он додавши да вјерује да ће већ у септембру Народна скупштина дати благослов да се на донесе закон о статусу града Дервента.

Шеф клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Игор Жунић истакао је задовољство због посјете Додика Дервенти, а посебан акценат задужио је о теми брзе цесте Дервента – Подновље.
– Данас смо отворили неке врло важне теме. Поред теме статуса града отворили смо и тему брзе цесте Дервента – Подновље, што Дервента као индустријски центар апсолутно заслужује. Додик је дао пуну подршку том пројекту и то ће бити само један од пројеката који ће се надоградити на статус града и који ће омогућити да индустрија ради боље, да ради брже, али и да сви Дервенћани имају бенефите од тог посла и ја сам сигуран да Дервенту чека једна лијепа перспектива – рекао је Жунић додавши да ће овај пројекат засигурно бити нешто што ће бити препознатљиво и просперитетно.

Related posts

КОРМИЛО „ТЕКСТИЛЦА“ ОСТАЛО ПРАЗНО

admin

ЖРТВАМА И ЧАШЋУ ИЗВОЈЕВАНА СЛОБОДА

admin

У току инсталирање стационираних радара и у Дервенти

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još