ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Дружење више од 600 ловаца за старт нове ловне сезоне

Сабором ловаца, на којем је у Малојчанима у Великој Сочаници било више од 600 ловаца из регије и иностранства, отворена је ловна сезона 2022/2023. за чланове дервентског Ловачког удружења „Мотајица“.

Ловна сезона почиње првог викенда у септембру ловом на дивљу свињу. Ловачкој смотри љубитеља природе, која се ове године одржава 26. пут, претходило је такмичење у гађању глинених голубова на нивоу удружења као и традиционални вашарски куп.
Домаћин овогодишњег сабора је ловачка секција Велика Сочаница чији предсједник Миленко Пуљановић истиче да је срећан што су сочанички ловци на овом дружењу угостили пријатеље на који редовно долазе како из регије, тако и иностранства.
– Лијепо је када вам дођу људи са свих страна да се заједно радујете ловству и дружењу. Имали смо и такмичење у гађању летећих мета на којем је било око 60 тамичара, а побиједили су најбољи стријелци. Најважније је да је све протекло у најбољем реду – рекао је Пуљановић пожеливши колегама добар поглед у новој ловној сезони.
Предсједник „Мотајице“ Дарко Бећаревић подсјетио је да је традиција саборовања дервентских ловаца била прекинута у посљедње двије године усљед пандемије корона вируса и да су ловци били одговорни и поштовали све мјере, те је изразио задовољство што је ове године ситуација дозволила традиционално окупљање по којем су дервентски ловци познати.
– Сваке године нека од наших секција буде домаћин Сабора ловаца, а ове године окупили смо се у Великој Сочаници. Драго ми је што смо наставили нашу традицију саборовања и искорисићу прилику да се захвалим на изузетној сарадњи Ловачком савезу РС, ресорном министарству и Влади РС и подршци коју нам сваке године пружају за развој и унапређење ловства широм Српске, а то подразумијева и нас у Дервенти – рекао је Бећаревић истакавши да друштво броји око 600 ловаца чији је примарни циљ очување, узгој и заштита дивљачи.
– Наравно, уз то је наш најпримарнији циљ овај вид дружења. Људи имају погрешну слику о нама јер ми нисмо они који одстрељују дивљач, него смо искрени заљубљеници у природу и радимо на очувању те природе – додао је он.
Редован гост дервентских ловаца је и предсједник Ловачког савеза РС Саво Минић који је подсјетио да ловачка удружења у Републици Српској добијају око пола милиона марака за развој и унапређење ловства.
– То значи да ми ловци имамо и могућност и средства и жељу да се бавимо озбиљним спортом који се зове лов и да се бавимо науком која се зове узгој и заштита дивљачи, а круна свега тога су оваква дружења. Честитам домаћинима на доброј организацији и локалној заједници која има добру сарадњу са ловачким удружењем и то је сигурно један од разлога за добру посјећеност оваквих скупова.- рекао је Минић.
Да сарадња и подршка локалне заједнице не изостаје када су у питању ловци потврдио је и градоначелник Милорад Симић
– Обрадован сам, задовољан, срећан и почашћен што сам данас овдје. За ловце увијек кажем да су својеврсни чувари планете и задовољство ми је што је удружење „Мотајица“ једно солидно удружење и желим да подијелим задовољство са људима који његују ову традицију дружења, који чувају природу и све оно што нам је она дала и чине позитивне искораке у том правцу – рекао је Симић пожеливши ловцима срећну и успјешну сезону уз поздрав „добар поглед“.

Резултати такмичења у гадјању покретних мета нивоу ЛУ „Мотајица“
Поједичана конкуренција:
1. Мирослав Чечавац
2. Ненад Чечавац
3. Жељко Даниловић
Екипно:
1. Лужани 1 (Ненад и Мирослав Чечавац и Перо Миличић)
2. Велика Сочаница (Миленко и Невен Пуљановић и Жељко Даниловић)
3. Лужани 2 (Лазо и Синиша Игњић и Бојан Балабан)
Резултати вашарског купа
Појединачно:
1. Мирослав Чечавац (ЛУ „Мотајица“ Дервента)
2. Немања Бијелић (ЛУ „Фазан“ Шамац)
3. Мирослав Лелић (ЛУ „Вучијак“ Брод)
Екипно:
1. Дервента 1 ЛУ „Мотајица“ (Невен Пуљановић, Ненад и Мирослав Чечавац)
2. Пријатељи (Александар Шукурма, Мирослав Лелић и Бранко Лончар)
3. ЛУ „Фазан“ Шамац (Немања Бијелић, Предраг Андрић и Данијел Лазић).

Related posts

НИЧЕ ЈОШ ЈЕДАН ПЛАТО ЗА ПРЕЛАЗАК УЛИЦЕ

admin

ПОЛА ВИЈЕКА ЊЕГУЈУ МУЗИЧКЕ ТАЛЕНТЕ (ФОТО)

admin

У дијеловима града данас
прекид у испоруци воде

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još