Друштво

Дух празника уткан у декорације

Украшавање новогодишње јелке, али и дома, посебан је ритуал којем се радују дјеца, али и они мало старији, а креативне Дервенћанке потрудиле су се да украсима и декорацијама уљепшају новогодишње и божићне празнике свима који жељно ишчекују тај дио године.

Како ове суграђaнке саме признају, израда празничних украса није нешто што изискује много времена, а крајњи резултат се свиђа дјеци, али и одраслима и оставља додатну ноту узбуђења за овај период године.

Дервенћанка Дарија Марић декорације и украсе сама осмишљава, а јелкице, икебане, вјенчиће и друге предмете прави искључиво од онога што већ има у кући или дворишту.

– Ништа од тога не захтијева много времена, само машту и добру вољу – казала је Марићева додајући да су цијене украса које прави од пола марке па навише.

– Ручно рађени украси за јелку коштају пола марке по комаду, свијећњаци су од пет до седам марака, док вјенчић за врата кошта око десет марака – рекла је Марићева додајући да украсе прави и по наруџби.

Изради декорација у сусрет новогодишњим празницима приступила је и Биљана Ђукић, а прављење новогодишњих вјенчића, према ријечима ове креативне Дервенћанке, десило се спонтано.

– Првобитна идеја ми је била да од шишарки на занимљив начин направим украсе за новогодишњу јелку, али сам се мало више унијела у то украшавање, те се завршило хрпом вјенчића које сам продала члановима породице, пријатељима и кумовима – објаснила је Ђукићева која је истакла да је основу за идеју пронашла у сопственом дворишту.

– Шишарке сам прикупила испод бора у свом дворишту, а послије идеје о вјенчићима прикупила сам и остали материјал јер то и није нека значајна свота новца и не одузима много времена, а као цјелина може да изгледа као јако лијеп носилац духа новогодишњих празника – рекла је Ђукићева.

Да Дервенћани цијене ручно рађене украсе и декорације потврђује Сњежана Павковић, која је суграђанима позната као мајстор за маштовите торте и медењаке.

– Припремање медењака у облику новогодишњих украса је мој начин да усрећим друге у ове празничне дане, а прије свега оне најмлађе, јер је њима увијек занимљиво што имају прилику да поједу нешто чиме је, на примјер, јелка окићена – испричала је Павковићева додавши да потражња за слатким новогодишњим украсима већа из године у годину.

Празнично украшавање домова уз уникатне украсе засигурно ће уљепшати новогодишње и божићне дане који слиједе, те усрећити малишане који се празницима највише и радују.

Related posts

Обарао стабло, па оштетио струјни кабл

admin

Славски колач са Косова
проглашен најљепшим

Derventski List

Пристижу донације за
изградњу куће Славиши Малићу

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još