Друштво

„Еко – Босанска Посавина“ синоним
за пољопривредну производњу

Градоначелник Милорад Симић посјетио је данас са сарaдницима компанију „Еко – Босанска Посавина“ у Кулини, која је највећи пољопривредни произвођач на подручју Дервенте, а лани је куповином најскупљег трактора увезног у БиХ значајно обновила механизацију.

На састанку којем су присуствовали и замјеник градоначелника Синиша Јефтић, народни посланик Игор Жунић, представници „Комуналца“, те представници и мјесне заједнице, разговарано је и о иницијативи за водоснабдијевањем Кулине, Горњих Божинаца и Пољара.

Градоначелник је казао да је ова компанија на подручју Дервенте, али и шире, синоним за пољопривредну производњу.

– Локална управа овој компанији не одмаже, а то је и можда највећа помоћ. Ми смо још једним поводом овдје, а то је водоснабдијевање три села, укључујући и Кулину, а ријеч је о око 150 прикључака. Договорили смо да се  приступи изради пројекта и свега другог што након  тога  предстоји – казао је Симић.

Одговорна особа у „Еко – Босанској Посавини“ Перо Матић истакао је да је ова компанија увијек имала разумијевање локалне управе,

– Од раније имамо добру сарадњу на обострано задовољство и градоначелник је увијек имао разумијавања за наш рад и труд који улажемо у пољопривредну производњу. Разматрали смо могућност водоснабдијевања преостала три села која до сада нису покривена водоводном мрежом и имамо обећање да ће то питање бити покренуто – казао је Матић додајући да у овој компанији слиједи период жетве.

-Очекивамо да ће до краја седмице кренути жетва, која је дошла нешто раније због временских услова. Овдје имамо 80 запослених, а ангажовали смо још 20 додатних радника – казао је Матић који је градоначелника и сараднике упознао и са засадом љешника, гдје је у току наводњавање, али и са стањем других усјева на парцелама.

Водитељ ратарске производње Жељко Грумић рекао је да ова компанија под усјевима има око 2.500 хектара, од чега под стрним житима око хиљаду хектара.

– Припремамо се за жетву, а очекујемо боље приносе него лани, упркос полијегању усјева на појединим парцелама усљед временских прилика – казао је Грумић.

Технолог производње у воћарству у овој компанији Александар Благoјевић објаснио је да се под љешником налази 210 хектара.

– Сортименти љешника су римски и истарски. Младе засаде обрађујемо, а старије одржавамо хербицидним тракама и тарупирањем. Ове године имамо 15 хектара које смо ставили под наводњавање – казао је Благојевић наводећи да имају и резервоар капацитета 50.000 литара.

Related posts

Екскурзије и матурске забаве
печати на школовање

Derventski List

Велика потражња за кућним тестовима на корону

admin

ВЕЛИКИ РЕДОВИ СТАРИЈИХ ОСОБА ПРЕД БАНКАМА И ПРОДАВНИЦАМА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još