Друштво

„Еко – Босанска Посавина“ синоним
за пољопривредну производњу

Градоначелник Милорад Симић посјетио је данас са сарaдницима компанију „Еко – Босанска Посавина“ у Кулини, која је највећи пољопривредни произвођач на подручју Дервенте, а лани је куповином најскупљег трактора увезног у БиХ значајно обновила механизацију.

На састанку којем су присуствовали и замјеник градоначелника Синиша Јефтић, народни посланик Игор Жунић, представници „Комуналца“, те представници и мјесне заједнице, разговарано је и о иницијативи за водоснабдијевањем Кулине, Горњих Божинаца и Пољара.

Градоначелник је казао да је ова компанија на подручју Дервенте, али и шире, синоним за пољопривредну производњу.

– Локална управа овој компанији не одмаже, а то је и можда највећа помоћ. Ми смо још једним поводом овдје, а то је водоснабдијевање три села, укључујући и Кулину, а ријеч је о око 150 прикључака. Договорили смо да се  приступи изради пројекта и свега другог што након  тога  предстоји – казао је Симић.

Одговорна особа у „Еко – Босанској Посавини“ Перо Матић истакао је да је ова компанија увијек имала разумијевање локалне управе,

– Од раније имамо добру сарадњу на обострано задовољство и градоначелник је увијек имао разумијавања за наш рад и труд који улажемо у пољопривредну производњу. Разматрали смо могућност водоснабдијевања преостала три села која до сада нису покривена водоводном мрежом и имамо обећање да ће то питање бити покренуто – казао је Матић додајући да у овој компанији слиједи период жетве.

-Очекивамо да ће до краја седмице кренути жетва, која је дошла нешто раније због временских услова. Овдје имамо 80 запослених, а ангажовали смо још 20 додатних радника – казао је Матић који је градоначелника и сараднике упознао и са засадом љешника, гдје је у току наводњавање, али и са стањем других усјева на парцелама.

Водитељ ратарске производње Жељко Грумић рекао је да ова компанија под усјевима има око 2.500 хектара, од чега под стрним житима око хиљаду хектара.

– Припремамо се за жетву, а очекујемо боље приносе него лани, упркос полијегању усјева на појединим парцелама усљед временских прилика – казао је Грумић.

Технолог производње у воћарству у овој компанији Александар Благoјевић објаснио је да се под љешником налази 210 хектара.

– Сортименти љешника су римски и истарски. Младе засаде обрађујемо, а старије одржавамо хербицидним тракама и тарупирањем. Ове године имамо 15 хектара које смо ставили под наводњавање – казао је Благојевић наводећи да имају и резервоар капацитета 50.000 литара.

Related posts

Доњи Вишњик, Шушњари и Поље данас без струје

admin

Сочанички храм
плијени новим сјајем

Derventski List

Више од 80 учесника
накупило 150 врећа смећа

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još