Друштво

Занимања за којима потреба не престаје

Савремени начин живота тешко може да се замисли без електричних уређаја и аутомобила, а управо су електричари/електроинсталатери и аутоелектричари занимања која могу изабрати будући средњошколци у Средњошколском центру „Михајло Пупин“.

Планом уписа предвиђена су 24 мјеста у комбинованом одјељењу, и то по 12 ученика у оба смјера.

Недостатак стручних кадрова из ових области и извјесно запослење главни су разлози за избор управо ових занимања, а ученици током три године школовања бивају оспособљени за разне врсте послова које могу обављати и самостално.

Електричари/електроинсталатери постављају и одржавају електричне инсталације, освјетљење и отклањају кварове на њима, а аутоелектричари одржавају електричне уређаје и инсталације на аутомобилима, електричне кругове освјетљења и системе паљења мотора, те проналазе кварове на електричној опреми аутомобила и отклањају их или мијењају неисправне компоненте.

У СШЦ „Михајло Пупин“ истичу да се у току трогодишњег школовања за занимање електричар/електроинсталатер ученици оспособљавају да поправљају, испитују, уграђују, утврђују исправност, те ремонтују електричне машине и раде на одржавању погона и израђују све врсте електричних инсталација.

– Ученицима који изаберу овај образовни профил, поред теоријског, омогућавамо да у нашим добро опремљеним кабинетима за извођење практичне наставе, стичу и практична знања која су им неопходна за успјешно обављање посла – истакла је директорица школе Гордана Асентић.

Када су у питању аутоелектричари, њихов посао је да  одржавају, поправљају, замјењују и регулишу рад електричних и електронских уређаја, склопова и инсталација у аутомобилу, те производе и одржавају електричну опрему за моторе и путничка возила, те акумулаторе, као и да обављају још широк спектар послова који се тичу моторних возила.

Управо због широког спектра конкретних знања која ђаци током школовања добијају, ова занимања и даље су изузетно тражена на тржишту рада, те је могућност запослења за школоване кадрове утолико већа.

 

Related posts

Подршка мајкама са троје и више дјеце хвале вриједан гест

admin

Више насеља сутра без струје

Derventski List

Путнике превозе до љекара,
али и у друге државе

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još