Друштво

Занимање будућности са
широком лепезом знања

Стално усавршавање техничких уређаја и увођење нових технологија намећу и потребу за стручњацима који су овладали знањем за пројектовање, руковање и одржавање уређаја и то из области мехатронике, а управо је то, као и интересовање ученика, била главна водиља да у Средњошколском центру „Михајло Пупин“ и за идућу школску годину буде предвиђен упис једног одјељења техничара мехатронике.

У овом занимању планиран је упис 24 ученика, а иако занимање према плану уписа спада у област машинства и обраде метала, ђаци током четири године школовања стичу знања и из области електротехнике и информатике. Свршени техничари мехатронике, а чији акценат у школовању у овој школи је на програмирању ЦНЦ машина, имају знање да одржавају и поправљају опрему и техничка средства у различитим дјелатностима као што су области електротехнике, машинства, оптике, медицине и слично, те да одржавају и поправљају медицинску, мјерну и регулациону опрему, канцеларијске, кућне, оптичке и мјерне инструменте, као и да помоћу рачунара проводе управљање и регулацију процеса.

Кроз јединице наставног процеса уче да програмирају микроконтролере и ПЛЦ-ове, те да раде са роботима, познају сензорске системе, електропнеуматске и електрохидрауличне елементе, отклањају уочене грешке и кварове на системима и о томе воде техничку документацију.

Ђаци стичу навике да савјесно, одговорно и уредно обављају повјерене послове и ефикасно организују вријеме и успјешно раде у тимовима.

– Ученици који заврше овај четворогодишњи програм имаће прилику да раде и у Дервенти, него су веома интересантни и квалитетни радници и за инострано тржиште, а оствариће јако квалитетан основ за даље усавршавање посебно у областима електротехнике и машинства, тако да имају могућност и наставка школовања – казали су из ове школе.

Школа располаже са лабораторијом за мехатронику и ЦНЦ центар у којем се изводи практична настава, а који је опремљен са двије „ХААС“ ЦНЦ машине, ЦНЦ глодалицом и ЦНЦ стругом.

– Располажемо са много уређаја, робота, мобилних платформи, 3Д штампачем на којем ученици имају могућност да израђују компоненте које пројектујемо. Такође, обављамо и примијењено програмирање са микроконтролерима, дакле правимо читаве роботске мехатроничке системе почевши од концептуалних идеја, те механичких компоненти, а на крају спајамо их са електроником, програмирамо и тестирамо – казао је професор Саша Добриловић.

Ученица другог разреда у овом занимању Јована Илић сматра да се ради о једном од квалитетнијих струка.

– Вјерујем да је техничар мехатронике једно од бољих занимања у нашој школи, послије којег можемо уз добру праксу пронаћи веома добар и сигуран посао. Професори се заиста труде да нам пренесу знања – казала је Илићева додавши да се посебно радује практичној настави-

– У трећем разреду имамо „Лего“ и „Ардуино“ програме уз помоћ којих склапамо и програмирамо роботе – додала је Илићева.

Дервентски лист у наредним бројевима представити занимања која ће СШЦ „Михајло Пупин“ понудити будућим средњошколцима у школској 2024/2025. години.

Related posts

Ранг – листа примљених ученика у Стручну и техничку школу

admin

У кризним ситуацијама није битно ко је женско, а ко мушко

admin

Најбоље искористити сваку драгоцјену минуту

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još