Друштво

Најбоље искористити сваку драгоцјену минуту

За животно угрожене пацијенте свака минута је драгоцјена, а нови вид сарадње дервентског Дома здравља и љекара Универзитетског клиничког центра Републике Српске усмјерен је управо на едукацију љекара како би сваку расположиву минуту у пружању помоћи пацијенту искористили на најбољи могући начин.

Истакнуто је то данас приликом иницијалне посјете љекара УКЦ-а др Пеђе Ковачевића и доц. др Саше Драгића Дому здравља Дервента, која је уједно и почетак сарадње ове двије здравствене установе у обезбјеђивању што квалитетнијег пружања помоћи најтежим пацијентима.

Начелник Клинике интензивне медицине за нехируршке гране у УКЦ-у РС проф др Пеђа Ковачевић, који је и национални координатор за развој интензивне медицине у РС, истакао је да је дервентски Дом здравља препознао потребу едукације.

– Циљ је да поправимо квалитет пружања помоћи најтежим пацијентима, а Дом здравља у Дервенти је ту потребу препознао још прије више од десет година, а сада намјеравамо да освјежимо активности које смо тада почели. Основни циљ ових активности јесте да се, прије свега, у што краћем могућем року препозна критични пацијент, да му буде пружена адекватна помоћ те да се, када је потребно, тај пацијент упути у болницу, а то је у овом случају болница у Добоју – објаснио је др Ковачевић.

Шеф Одјељења полуинтензивне његе у Клиници интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ-а  РС специјалиста неуролог и субспецијалиста интензивне терапије доц. др Саша Драгић истакао је да је главни акценат стављен на унапређење основних сегемената указивања помоћи критично обољелим пацијентима.

– На примарном нивоу здравствене заштите, дакле у домовима здравља, догађају се веома битни сегменти у лијечењу пацијената, а то су препознавање, иницијални третман и транспорт пацијената који су животно угрожени. При томе, има много детаља који могу да се унаприједе што је и наш примарни задатак, тако да ћемо у наредном периоду преносити своја искуства особљу Службе хитне помоћи – казао је др Драгић.

Директор Дома здравља др Мирко Шаран захвалио је љекарима који су пронашли времена, снаге и труда да крену у ову причу.

– Већ дуго се боримо са проблемима који су пред нама од начина збирњавања, квалитета превоза и комуникације са секундарним нивоом здравствене заштите, болницом и Клиничким центром, а сада ћемо, не само отићи корак напријед, него имати и једну увезану причу практично од првог контакта са пацијентом, транспорта и третмана у болници – рекао је др Шаран додавши да је ова здравствена установа и раније имала сличне активности чији је циљ била едукација и праћење савремених трендова у лијечењу.

– Надам се да ћемо у што скорије вријеме имати још бољи начин да на брз, ефикасан и квалитетан начин сачувамо минуте које су драгоцјене пацијентима – рекао је др Шаран.

 

Пријем пацијената

С обзиром да Дом здравља у Дервенти гравитира ка болници у Добоју, др Пеђа Ковачевић истакао је да је у овој болници отворена такозвана „пријемна амбуланта“ за најтеже пацијенте.

– Ту се налазе сала за реанимацију и за интервенције тако да ће сада пријем критично болесних пацијената бити много бржи и квалитетнији и то на једном мјесту. Ради се о самосталној служби – рекао је др Ковачевић.

Related posts

ДРУГАРИМА ИЗ „БАМБИЈА“ СТИГЛИ ПОКЛОНИ

admin

БОЉИ УСЛОВИ У ОШ „ЂОРЂО ПАНЗАЛОВИЋ“

admin

Завидним успјехом учиниле школу поносном

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još