Друштво

Занимање са конкретним и примјењивим знањем

Теоријско знање поткријепљеном садржајном праксом сврстали су област пољопривреде и обраде хране у сам врх атрактивних занимања, за којим не јењава интересовање како на тржишту рада, тако и међу ученицима, а све то било је пресудно да Стручна и техничка школа и за наредну школску годину планира упис једног одјељења четворогодишњег занимања агротехничара.

Ово занимање модернизовано је актуелним трендовима из области агрономије, што подразумијева и праћење нових технологија у производњи хране. Директорица Стручне и техничке школе Бранка Јовић истакла је да су занимања из ове области и ранијих година била веома пријемчива ученицима.

– Новим наставним планом и програмом занимање из ове области, које је раније било заступљено као пољопривредни техничар, предвиђа више фокуса на модернизацију, тако да ученици стичу знања којим иду у корак са новим технологијама. Кроз занимање агротехничар које, осим што нуди добру теоријску основу, ученици имају и квалитетну практичну наставу у кругу школе, а што им омогућава да стекну конректна знања и способности тражене на тржишту рада – рекла је Јовићева додавши да ученици стичу и добру подлогу за усавршавања и наставак школовања.

Програм који ученици прелазе током четири године средњошколског образовања је конципиран из два дијела, општеобразовног и стручног, и то тако да прати европске трендове у развоју агробизниса. Будући агротехничари стичу знање из области пољопривредне производње поштујући принципе еколошке производње житарица, поврћа, воћа, меса и млијека. Такође, ученици послије завршетка школе оспособљени су да препознају специфичност појединих технологија у биљној и анималној производњи, те примијене технологије узгоја, те употребљавају машине, уређаје, алате и опрему.

– Упису у ово занимање је пресудило то што је ријеч о четворогодишњој школи, јер послије завршетка средње школе могу да упишем факултет, али и ако се одлучим да не наставим школовање, имам добро занимање – рекла је ученица I–3 одјељења агротехничара Јелена Голић, а Ана-Мариа Шарчевић истакла је да стечено знање већ сад може да примијени.

– Знање које стичем у школи већ могу да примијеним, с обзиром да се моји родитељи баве пољопривредом. Школа није тешка, а даје добру подлогу и за активности које ће ми требати у животу и за факултет – рекла је Шарчевићева.

Стручна и техничка у први разред у идућој школској години планира упис 144 ученика у шест одјељења.

Related posts

Објекат ОШ „Никола Тесла“ биће адаптиран

admin

Два нова филма сутра на платну Центра за културу

Derventski List

Ново возило за сигурнији превоз корисника „Сунца“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još