Друштво

Звање које држи корак
са модерним технологијама

Стални напредак технологије и потреба за стручњацима који ће њима управљати и даље их развијати препозната је и у Дервенти, па будући средњошколцима имају могућност да се школују за занимање техничар мехатронике.

Због потреба тржишта, али и интересовања које не јењава међу ученицима, Средњошколски центар „Михајло Пупин“ у школској 2023/2024. години планира упис 24 ученика у једно одјељење ове инжењерске дисциплине која обједињује знања из области електротехнике, машинства и информатике.

Ученици током четворогодишњег школовања стичу знања и вјештине примјењљиве у различитим дјелатностима и областима електротехнике, машинства, оптике, медицине, а тичу се одржавања и поправке медицинске, мјерне и регулационе опреме, канцеларијских, кућанских, оптичких и мјерних инструмената.

Такође, савладавају умјећа програмирања микроконтролера и ПЛЦ-ова, раде са роботима и упознају сензорске системе, познају електропнеуматске и електрохидрауличне елементе, те стичу знање да тестирају и дијагностикују мехатроничке системе. Свршени техничари мехатронике посједују сет знања за отклањање грешака и кварова на системима и вођење техничке документације.

– Ово занимање је једно од најтраженијих данас. Свједоци смо да се производња у свим сферама све више аутоматизује, тако да расте и потреба за стручњацима који ће пројектовати и одржавати овакве системе. Током школовања у овом образовном профилу, ученици четвртог степена стичу звања и вјештине којим ће моћи квалитетно конкурисати на тржишту рада – рекла је директорица СШЦ „Михајло Пупин“ Гордана Асентић додавши да ово занимање нуди широк спектар предности.

– Важно је истаћи да су овладавање знањем и умјећем и х области које обједињује овај образовни профил, свршене техничаре мехатронике сврстава у најмодерније и најсавременије стручњаке, а за којима не престаје потреба на тржишту рада. У овој струци је сигурно запослење, па и у самој Дервенти, гдје послује десетак компанија које запошљавају стручњаке овог профила. Осим тога, ово занимање је и одлична основа за наставак школовања, посебно у областима електротехнике и машинства – казала је Асентићева.

Средњошколси центар „Михајло Пупин“ посједује савремену лабораторију за мехатронику у којој ученици практично примјењују стечена знања. Практична знања стичу се и радом на модерним ЦНЦ машинама, а како су истакли из ове школе, највећа предност ове образовне установе је наставни кадар који је обучен за преношења знања, а који се константно додатно усавршава и у свом раду посвећују пажњу сваком ученику.

Дервентски лист ће у штампаном издању и на интернет порталу www.derventskilist.net представити и остала занимања која су дио уписне политике у СШЦ „Михајло Пупин“.

Related posts

За „поносну картицу“ пријавила се 301 породица

admin

Ученици укрстили
шаховске вјештине

Derventski List

„Комуналац“ почео кошење и уређење зелених површина

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još