ДруштвоИЗДВОЈЕНО

ИЗРАДА СЕПЕТА НЕКАДА УНОСАН ЗАНАТ, САДА САМО ХОБИ

Пензионер Ђуро Стојић, који се плетењем и израдом сепета бави већ 40 година, од заборава чува вјештину стварања предмета без којег се некада није могло замислити било које домаћинство.

Стојић је занат научио од оца, а једина конкуренција до сада му је био рођени брат, који је у међувремену одлучио да одустане од овог посла.

– Отац је био познати сепетар. По повратку из војске, нисам могао да пронађем посао и по савјету оца, пристанем да ме подучава. Требало ми је само мало стрпљења и труда да научим технику плетења сепета, а иако сам се убрзо запослио, наставио сам да израђујем сепете – сјећа се Стојић и додаје да је то тада била лијепа додатна зарада, прије свега јер су у то вријеме сепети били веома тражени.

Сама чињеница да је од плетења сепета саградио кућу, а да је један сепет коштао колико и један цријеп говори о томе колико су то некада били тражени производи и колико их је овај времешни занатлија исплео.

– Било је то неко другачије вријеме. Знао сам да примом наруџбу за 600 – 700 комада. Све што имамо, све што смо направили и саградили, све је то од сепета – тврди Стојић  додајући да су се времена промијенила, па је данас ријеткост да неко дође и купи сепет који ће користити за било шта друго осим за украс.

– Данас моје сепете купују људи који их носе у иностранство, за поклон или као подсјетник на прошла времена. Ни раније, а ни сада не идем на пијаце да бих продао сепете. Увијек сам био на гласу као занатлија којем је квалитет на првом мјесту и увијек су сви долазили код мене у радионицу и куповали сепете. Ипак, све је мање купаца – истиче Стојић.

Овај занатлија тврди да је плетење сепета веома једноставно, а за њихову израду користи жестику.

– Најједноставније је користити сирову жестику, јер је тада најеластичнија. Наравно, може се сепет израдити и од лијеске, јер је веома савитљива, али у том случају сепет значајно губи на квалитету – тврди Стојић.

Цијене

Цијена сепета, како Ђуро Стојић каже, је универзална, и без обзира на величину истог и материјал, износи десет марака. Стојић универзалну цијену објашњава чињеницом да је много теже направити мали сепет.

Related posts

ЋУЛУМ: ЧЕКА НАС ОЗБИЉАН ПОСАО

admin

И овогодишњи род љешника путује на тржиште ЕУ

admin

Брига о борачкој популацији заједничка обавеза

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još