Друштво

Из креативних идеја рађа рукотворине

Шаренило перли, куглица, украсних бисера, перја, као и других материјала десетогодишња Ема Радановић претвара у маштовите минђуше и наруквице, а поред накита, ова млада Дервенћанка мотиве свог града радо преноси на магнете и друге украсе.

У свијет израде рукотворина Ема је запловила у слободно вријеме, у паузама од школских обавеза и других хобија, а у томе је охрабрио члан породице.

– Мамин рођак, који је и сам правио накит и разне украсе, поклонио ми је материјал за израду накита, па сам једноставно хтјела да се окушам у томе и тако сам почела да нижем своју прву наруквицу, што је касније довело и до идеје да пробам да израђујем везице за бебе, јер је исти принцип, па минђуше и остало. Када је шира породица чула да се опробавам у томе, почели су да ми добављају материјале и на тај начин ме мотивишу, а ја сам, како сам добијала идеје, тако покушавала да правим разне украсе, што ми се свидјело – објаснила је Ема додавши да инспирацију за израду проналази на интернету и у литератури.

– Бака ми је поклонила књигу којој је основа то шта све може да се изради од штипаљки, а ја сам водећи се сликом, добила идеју да направим столицу за барбике од дрвених штипаљки, што ми је један од занимљивијих пројеката, иако израда траје дуже него накит – казала је ова млада Дервенћанка објашњавајући процес израде мини – столица.

– Прво раставим штипаљке, лијепим дијелове, а када завршим префарбам столицу, што је можда и најтежи и најспорији дио, јер су залијепљени дијелови штипаљки неприступачни и храпави, а често фарбам темпером, послије које морам да наносим и лак, и акрилне боје. Потребно ми је око час да направим једну столицу, али често правим двије истовремено, тако да док се једна суши, почнем другу, док ми накит, минђуше и наруквице одузму десетак минута – рекла је Ема додавши да јој је изазов да направи сто од дрвених штипаљки.

Како објашњава млада ауторка ових рукотворина, у њеним наумима јој помажу родитељи, а доста утицаја су оставиле и баке.

– Често своје идеје подијелим са мамом и татом, тако да сам се, уз татину помоћ, окушала и у пресликавању фотографија на магнете, стакло и камен, док мама често са мном израђује накит, с тим да свака ради своје и својим алатом. Доста израђеног накита, мини – столица и осталих израда сам поклонила члановима шире породице и пријатељима, што мислим да је лијеп гест – испричала је Ема истичући да је најчешћи мотив у изради рукотворина цвијеће.

Она је додала и да некада израђује честитке, те украшава торбице, а њени радови су били доступни суграђанима на овогодишњем Сајму привреде и туризма, као и на креативном онлајн шопу.

Музика и шах

Поред тога што ужива да своју свакодневицу испуни клешући креативност и спретност, Ема је велики љубитељ музике, те похађа други разред Основне музичке школе „Никола Тесла“, а изазове успјешно савладава и у шаху.

 

Related posts

Бојану Лазићу плакета
за 50 пута даровану крви

Derventski List

Стипендисти уговоре могу преузети у шалтер сали

admin

„Врапчићи“ у петак
пјевају за Дервенћане

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još