ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Из модерне штале дневно „потече“ 1.600 литара млијека

На имању породице Ћудић у Црнчи приводи се крају изградња прве модерне штале на подручју Дервенте, а објекат који се простире на 1.000 квадратних метара олакшаће бригу о 130 крава, те производњу млијека по којој предњаче у Републици Српској.

Породица Ћудић се на производњу млијека оријентисала 2003. године, а у модерно опремљеној штали, прилагођеној узгоју музилица, имају око 70 грла.

– У објекту тренутно бринемо о 73 краве које су у мужи, док је у другој штали око седамдесетак јуница и неколико телади, тако да говоримо о укупно око 130 грла. С обзиром на тај број, природно је да се трудимо да створимо услове за лакши рад, па смо се стога одлучили да инвестирамо у изградњу нове штале – објаснио је домаћин Раде Ћудић додавши да је потребно још улагања у објекат штале, али да су основни дијелови који олакшавају посао, завршени и већ у употреби.

– Измузиште, које можемо рећи да је основни сегмент који највише олакшава рад, а поред којег се налази лактофризна станица, организовано је тако да се истовремено обавља мужа десет крава, које плански по завршетку муже прелазе у другу просторију, гдје имају  храну. Када се заврши измузавање свих крава, све заједно из просторије за храњење, прелазе у главни дио објекта. Модерну шталу чини и механизам за сакупљање стајског ђубрива које се накупља у базену од 400 кубних метара. На тај начин добијамо течни стајњак који се из цистерни директно разгрће на њиви – објаснио је Ћудић додавши да је приземље штале у функцији производње млијека, док су на спрату планирана канцеларија, просторија за ветеринара, те сала за предавања.

– У склопу штале имамо и оставу, ходник који води до измузишта, а на спрату смо планирали поред канцеларија, салу за предавања с обзиром да су нам раније долазила у обилазак и информисање дјеца која похађају пољопривредни смјер – казао је Ћудић.

Изградња модерне штале озбиљан је финансијски замах који се највећим дијелом ослањао управо на средства проистекла из овог посла, а како објашњава домаћин, један дио обезбијеђен је из републичког буџета.

– Што се тиче помоћи у финансирању, с обзиром да су досадашња улагања премашила 800.000 марака, поднијели смо захтјев за капитална улагања, те обезбиједили помоћ за изградњу објекта из буџета Републике Српске у висини од 50.000 КМ и за опрему 30.000 КМ, дакле укупно око 12 одсто цјелокупне инвестиције. Само измузиште коштало је око 120.000 КМ. Свакако, били смо спремни, јер нам је пракса да инвестирамо у обнову механизације сваке треће године и уопште да улажемо у развој породичног посла – казао је Ћудић којем у вођењу пољопривредног домаћинства помажу супруга, те син и снаха.

Производња млијека

Домаћинство Ћудић једно је од највећих по производњи млијека у Републици Српској, а лани је са њихове фарме „потекло“ 520.000 литара млијека.

– Просјечна количина измуженог млијека на дневном нивоу је око 1.600 литара  – објаснио је Ћудић.

Related posts

ДЈЕЦУ МУЧЕ РАВНА СТОПАЛА И ПОВИЈЕНА КИЧМА

admin

Нова наредба о радном времену угоститељских објеката

admin

Пензионери се дружили
уз вечеру и музику

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još