ДруштвоИЗДВОЈЕНО

ДЈЕЦУ МУЧЕ РАВНА СТОПАЛА И ПОВИЈЕНА КИЧМА

Лоше држање тијела и равна стопала примећени су код великог броја малишана током систематског прегледа пред полазак у школу, а у дервентском Дому здравља истичу да ови налази не представљају већи проблем у дјетињству, али да се потешкоће могу јавити у каснијем животном добу.

У Дервенти је пред полазак у школу прегледано 232 дјеце, а према ријечима педијатра у Дому здравља Дервента др Мирјане Станковић, анализе систематских прегледа дјеце тог узраста годинама показају сличне здравствене проблеме  које треба  решавати  промјенама одређених животних навика.

– Одговорност лежи на родитељима, просветним радницима али и друштвеној заједници. Родитеље треба едуковати како у свакодневном животу спровести мере које ће предупредити деформитете. Задатак учитеља, а касније и наставника физичког васпитања је да континуирано спроводе вежбе обликовања, а физичку активност промовишу за цео живот. На друштвеној заједници је да подупре сваку могућност спровођења ван-наставних физичких активности. Знање правилног пливања би требало бити део културе. Нажалост, на подручју општине не постоје затворени базени, како бисмо ту могућност могли користити током читаве године – рекла је др Станковић истичући да свака физичка активност даје бенефите за здрав живот.

– У погледу избора и времена почетка бављења спортом треба консултовати стручна лица, али и искористити могућности свих расположивих спортских активности у својој средини.

Др Станковић додаје да се током систематских прегледа код поједине дјеце детектују и проблеми са слобовидошћу, говором, те повећаном тјелесном тежином.

Превенција

Др Мирјана Станковић је истакла значај превентивних прегледа у циљу унапређења и очувања здравља и правилног психофизичког развоја.

–  Често се као проблем јавља то што родитељи не схватају разлику између прегледа болесног и здравог детета. Долазак здравог детета код љекара  служи и за стварања осећаја пријатности и „разбијања“ страха код деце. Нипошто не треба плашити децу са лекаром или ињекцијом – казала је др Станковић.

 

Related posts

Страдања вјечна опомена будућим покољењима

admin

„Сунце“ сакупило 1.400 марака

admin

ОШ „Никола Тесла“: Предузети сви кораци послије земљотреса

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još